29 Aralık 2008 Pazartesi

Catamenia - VII The Time Unchained

"Catamenia'nın Black Metal ile İmtihanı"

Artık Finlandiya'yı black metal ya da melodik death metal gruplarından ziyade gotik metal/rock grupları ile anar olduk. Yine de uç noktalarda metal dinlemek isteyenler için Finlandiya önemini bir nebze de olsa koruyor.

Catamenia ise ülkenin melodik black metal adına en büyük kültür ihraçlarından bir tanesi. 2006 yılında çıkan (sitemizde kritiği de bulunan) Location:Cold albümü ile ciddi bir yükseliş ivmesi kazanan grup aradan geçen iki yıl sonrasında The Time Unchained ile müzik listelerimizde yerini aldı.

Catamenia'ının dünü ve bugünü hakkında, özellikle de black metal klişelerinden imaj ve ses bazında nasıl kurtulduklarını Location:Cold eleştirisinde yeterince konuşmuştuk. Kısa bir özet yapmak gerekirse ayakları yere basan, ne yaptığını bilen ve doğal gözüken (duyulan) bir grup Catameina son bir kaç yıldır. Bu albümle anlıyoruz ki bu tavırlarını artık değiştirmeye de pek niyetleri yok.

Catamenia geçtiğimiz dört albüm boyunca ciddi bir olgunlaşma süreci geçirdi. Komik sayılabilecek imajdan uzaklaştı, müziğinde klavyeyi geri plana çekti, lead gitarları daha ön plana çıkardı, temiz vokalleri müziğine dahil etti, şarkıları daha melodik hale getirdi ve en önemlisi daha kulak dolduran melodiler ile müzik icra etmeye başladı. Tüm bunları dinamik bir black - melodik death alt yapısı üzerine kurdu ve sonuç olarak Location:Cold gibi bir başyapıta imza attı.

The Time Unchained ile Catamenia'nın melodik müzik ile evrimi ve black metal kökeni ile sınavı devam ediyor diyebiliriz. Herşeyden önce grubun müziğini kendi belirlediği rota üzerinden geliştirme konusundaki kararlığı takdire şayan bir durum. Catamenia'nın ilk albümü ile son albümü arasında elbette ki görmezden gelinmesi mümkün olmayan, büyük farklılıklar var. Fakat Fin topluluğun bugün icra ettiği müziği analiz edince; ilk albümlerdeki armonilerin, melodilerin izlerini bulmak gayet mümkün. Bu da bu adamların müziğindeki farklılığın sadece değiştirmekten ibaret olmadığının, söz konusu olanın gelişim olduğunun güzel bir kanıtı.

Grubun sekizinci albümü The Time Unchained'e göze çarpan ilk şeylerden bir tanesi gitarların daha melodik oluşu. Akabinde ise black metal grind/blast partisyonlarından uzak duran, onun yerine yoğun cift kroslar ile tansiyonu yüksek tutan davullar dikkati çekiyor. Ama hepsinden önemlisi temiz vokallerin yoğunluğundaki artış olsa gerek.

Topluluk eskiden beri şarkılarında temiz vokali kısa pasajlar olarak kullanıyordu. Location:Cold ile temiz vokale şarkılarında daha fazla rol verir oldular. Hatta grup kayıtlarda birlikte çalıştıkları vokalisti kadrosuna bile aldı. Bunun sonucunda da The Time Unchained'de her şarkıda temiz vokal kullanıldı.

Catamenia'nın temiz vokal kullanan diğer black metal grupları ile arasındaki bence en önemli fark, temiz vokalleri gotik ya da aryamsı kullanmak yerine, daha rock/power metal denizinde yüzen bir stil tercih etmeleri oluyor. Üstelik vokalistlerinin sesinin de iyi oluşu, temiz vokallerin şarkılara ciddi bir etki sağlıyor. Neredeyse tüm şarkılarda, şarkıların en güzel yerleri temiz vokallerin olduğu yerler oluşturuyor.

Tabi temiz vokal kullanımı ve biraz daha eli yüzü düzgün bir grup olma yolunda ilerleyiş sanırım şarkı trafiklerinde biraz daha muhafazakar olmaya itiyor topluluğu. Kabaca tüm şarkıların nakarat üzerine kurulu olduğunu söyleyebilir. Fakat grubun şarkıları yazarken bol rif kullanması ve zengin melodiler bulması, daralmaya başlayan kalıpları arasında sizi baştan sonra bir rif dinlemek zorunda bırakmıyor. Evet biraz black metalden uzaklaşıyoruz bu anlamda ama bu çok da kötü bir şey olmasa gerek.

Evet, Catamenia sekizinci albümünde belki de varlığını daha önce hissettirmeyen bir black metal imtihanı yaşıyor. Şurası bir gerçek ki Catamenia bir çok black metal grubuna nazaran oldukça melodik ve temiz bir müzik yapıyor. Özellikle daha nakarat ağırlıklı trafikler tercih etmiş olmaları ve vokal paylaşımında temiz vokallerin kendine daha fazla pay çıkarması grubun Location:Cold'aki kadar black metal çizgisinde bulunmasına izin vermiyor (Fallen adlı klasik rock balladı denemesi de bu duruma tuz biber oluyor). Üst satırlarda da değindiğim gibi bu durum benim için ciddi bir sakınca teşkil etmiyor.

Çünkü tarzını nasıl betimlerseniz betimleyin, Catamenia The Time Unchained ile oldukça zengin, sürükleyici, akılda kalıcı ve dinamik bir müzik icra ediyor. Bu da albümü benim için yeterince değerli kılıyor. Şu an düşününce sanırım Location:Cold benim için daha etkileyici bir albümdü diyebilirim. Ama Catamenia'nın yine de doğru bir yolda ilerlediğini düşünüyorum. Belki dört beş albüm sonra Fin tarzı gotik metal icra etmeye bile başlayabilirler, eğer gelişmelerindeki tutarlılığı korurlarsa eminim o zamanda çok iyi albümler yaparlar.