4 Temmuz 2008 Cuma

Chimaira - Resurrection (2007)

Bu grupla tanışmam 2003 yılında ingiliz metal hammer dergisinin bir sayısında verdiği derleme diskte yer alan bir parçalarıyla gerçekleşti. Ardından hemen gidip 2003 tarihli The Impossibility of Reason albümlerini aldım. Açıkçası metalcore ile gerçek anlamda tanışmam o albüm ile oldu. O günden beridir de bu grubu takip ediyorum. Bu yeni Resurrection albümü grubun 5. stüdyo albümü ve metalcore ve groove metal denilebilecek müzikten hoşlananlardan ilgiyi gerçekten hakediyor.

The Impossibility of Reason albümü benim için çok ilginç bir albümdü. Elektronik altyapıya sahip, çok güçlü gitarların, bazen death metale kayan nefret dolu vokallerin, kesik thrash rifflerinin olduğu bu albüm favori albümlerimin arasına girmişti. Albümde inanılmaz hızlı ve aksak ritmlerle dolu davulların olması ise bu mümkün mü dedirtmişti bana. Davulcuda ahtapot gibi kolların olması gerek. Yani kayıt ederken yapılır ama canlı çalarken ne yapacak davulcu diye düşünmüştüm. Sonradan gruptaki klavye ve programlamaları üstlenen Chris Spicuzza'nın devreye girdiğini öğrendim. Açıkçası biraz yadırgamıştım. Yani davul samplelarıyla destekli bateriyi pek hazmedemedim ama müzikte o kadar cuk diye oturmuştu ki, kendi muhafazakarlığımı yıktım ve müziği kabullendim. 2005 tarihli Chimaira adlı albümde ise gerçekten ilginç bir değişim vardı. Daha melodik ve deneysel ve bir o kadar groove metal dinlemek enteresandı. Chimaira herkesi şaşırtmış, ne isterse canım yaparım demişti. Resurrection albümü ise önceki iki albümün karışımı gibi geldi bana. Ortaya da çok hoş bir müzik çıkmış. Sanki grup tekrar doğmuş gibi sanırım burada Ahtapot kollu davulcu Andols Herrick'in gruba tekrar dönmesi de etken olabilir.

Albüm çok teknik bir albüm olmuş, Her çalınan riff özellikle seçilmiş ve üstünde çok düşünülmüş yani bilerek teknik bir albüm yapılmış. Cleveland'lı bu grubun kurucu gitaristi Rob Arnold'ın Bay Area Thrash'inden çok etkilendiği bir gerçek ki Exodus vari ritmler var albümde. Vokalist Mark Hunter ise dünyaya nefret kusacağı çok fazla şeyi olmalı ki, bu kadar kızgın bir vokali yapabilsin. Albümün başlangıç şarkısı Resurrection'dan itibaren hiç hız kesilmeden albüm bitiyor. Adamlar şurada biraz dinleyicileri dinlendirelim dememişler. Momentumdan asla taviz verilmemiş. Chris Spicuzza'nın ağırlı bu albümde daha fazla hissediliyor. Elektronik altyapı daha ön plana çıkarılmış. Yalnız karıştırılmaması gereken bir nokta var ki, endüstriyel metaldeki bir elektronik altyapıdan bashetmiyorum. Bashetmek istediğim Chimaira'nın kendi kendine yakıştırdığı bir tarz var. Tarzın adı New Wave of American Heavy Metal. Bu biraz bana komik geliyor, ama elektronik altyapı heralde burada devreye giriyor. İlginç bulduğum bir nokta da albümde, grup elemanlarının bazılarının şarkılarda daha fazla ön planda olması. Örnek olarak, Empire'da klavyelerin ve davulların ön planda olması gibi. Grindcore davullarını bile bulabiliyorsunuz. The Flame'de davulların bass partisyonlarının ön planda olması dikkat çekici. Riffleriyle de beni cezbeden şarkılar ise Pleasure in Pain, Worthless, No Reason to Live.. Özellikle bu şarkıların girişleri ve bass ve gitar geçişleri sağlam olmuş. Albümün en iyi şarkısı ise açık ara dördüncü parça olan Six. 9 dakika 45 saniyelik bu şarkı tam anlamıyla beni benden aldı. Keşke diğer şarkılarda bende bu kadar etki yaratsaydı. Chimaira sanırım yapmak istediği asıl müziği bu şarkıda gerçekleştirmiş. Albümün sonunda iki tane bonus track var. James Murphy önderliğinde yapılması planlanan Death Tribute albümünde birkaç şarkıyı seslendirmesi için neden Mark Hunter'ın davet edildiğini şimdi daha iyi anladım. Yer yer black metal çığlıkları atan çok güçlü death metal vokali var. Ayrıca ufak bir dipnot, Andols Herrick ile dalgasına The Demonic Knights Of Aberosh adında power metal bir grupları var.

Günümüzde, Birleşik Devletlerde bu tarzda müzik icra eden çok fazla grup var. Chimaira bu tarzın en iyi temsilcilerinden biri. Metalcore denilen müzikten hoşlanıyorsanız albümü size tavsiye ederim. Çok kızgın olduğunuz anlarda ilaç niteliğinde gelebilecek bir albüm. "Cool" denilen gitar rifflerini merak ediyorsanız, metalcore da neyin nesiymiş diyorsanız, bir de vokalist iseniz kulak kabartın derim. 10 üzerinden 7 buçuk.

Chimaira:
Mark Hunter - Vokal
Matt DeVries - Gitar
Rob Arnold - Gitar
Jim LaMarca - Bas
Andols Herrick - Davul
Chris Spicuzza - Klavye/Programlama/Geri Vokal

Resurrection:
1. (00:04:37) Resurrection
2. (00:03:05) Pleasure in pain
3. (00:03:44) Worthless
4. (00:09:45) Six
5. (00:03:45) No reason to live
6. (00:03:48) Killing the beast
7. (00:05:23) The flame
8. (00:04:22) End it all
9. (00:04:34) Black heart
10. (00:03:09) Needle
11. (00:05:38) Empire
12. (00:04:11) Kingdom of heartache
13. (00:03:07) Paralyzed

Toplam: 00:59:07

Hiç yorum yok: