4 Temmuz 2008 Cuma

Graveworm - Collateral Defect (2007)

Graveworm sıkı olmasa da takip ettiğim gruplar arasındadır. italyan ve Alaman elemanlardan oluşan grubun müziğini ilginç bulmuşumdur hep. Senfonik gotik black metal gibi bir tarzları var(dı). Ben de acayip hastasıyımdır ya bu türün o da ayrı bir mevzu tabii. Collateral Defect albümü bundan bir önceki albümde başlayan değişimi biraz daha ileri götürüyor. Grup death metal ile flört ediyor hatta nişanlanma aşamasına gelmiş. Bunun yanında metalcore öğelerine bile rastlamak mümkün. Bu açıdan eski Graveworm albümlerini çok seven kişilerin bu yeni müziği seveceğinden şüpheliyim. Ama benim gibi orta halli dinleyicileri de çekeceğinden de şüphe duymuyorum.

Albümde 10 tane parça var. İki tanesi intro ve outro şeklinde; gerçi outro altı dakikanın üzerinde ama yine de outro denilebilir. Bir başka şarkı da bir cover. Bu cover seçimini daha sonra ele alacağım çünkü kendine ait bir paragrafı hakediyor. Yani yedi tane yeni şarkıyla karşı karşıyayız.

Albümün prodüksiyonu hiç fena değil bazı hataları yakalasam da örnek olarak gitar sololarını ya iyi kaydedememişler ya da kaydetmişler de miksaj aşamasında gümbürtüye gitmiş. Zaten bu tarz müzikte az kullanılan bir şey. Bir de bu sololar klasik metal soloları bunu müziğe yedirelim derken yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar. Onun dışında gitar riflerinde hiçbir sıkıntı yok. Baslar duyulmuyor sadece boşluğu dolduruyor. Davul ve klavye kayıtları ise üst düzeyde. Her bir davul ve klavye notası çok net duyuluyor. Bunların üstüne çok düşmüşler. İyi mi olmuş evet ama diğer enstrümanlar bunun yanında sönük kalmış. Böyle olunca hatun klavyeci ve davulcu abi döktürmüş diyoruz ama bence bu fark kayıttan kaynaklanıyor. Zannetmiyorum diğer grup elemanları vasat olsun.

Graveworm'un vokalisti Stefan Fiori çok iyi bir sese sahip. Perde aralığı çok geniş black metal çığlıkları atabiliyor ve aynı zamanda güçlü bir core death metal vokali yapabiliyor. Zaten Graveworm'da hep dual-vocal denen olay vardı bu en üst seviyeye çıkarılmış. Neredeyse hiç sekmeden bir mısra black metal vokali, sonraki mısra death metal vokali şeklinde ilerliyor. Bu ikisinin uyumu ise süper olmuş. Bazen içiçe geçmiş şekilde ve hoş bir atmosfer yaratmış. Grupta iki tane vokal var diye düşünebiliyor insan. Yalnız bunun şöyle bir sıkıntısı var bu adam konserlerde nasıl söyleyecek? Bunun cevabını bulmak için konserleri izlemek lazım. Grup bu zorluğu aşmak için playback yapıyormuş falan. Tam bir fiyasko olur.

Bu farklı vokallerden dolayı grubun müziği de black-death arası olmuş. Gotik öğeler yine var ama çok fazla değil. Sabine Mair hatun kişisi klavyede çok güzel melodiler bulmuş ve bunu müziğe iyi yedirmiş. Senfonik pek bir öğe bulamadım. Daha çok melodik death metal şeklinde gerçekleşmiş. İşte tam bu noktada eski Graveworm fanları gruba kızacaklardır. Bildikleri Graveworm müziği bu nedenle çok değişmiş.

Albüm gereksiz uzunlukta bir intro ile başlıyor. Sadece dijital gürültüden oluşuyor. Atmosfer yaratacaz ve dinleyiciyi bu atmosfere sokacaz derken insan sıkılmaya başlıyor; intro bitse de şarkılar girse diye. Albüm genel anlamda basit ve çok fazla insanı yakalamayan gitar riflerinden oluşuyor. Bazı şarkılarda dört dörtlük olsa da. Peki şarkıyı dinleten ne? Klavye destekli koro kısımları ve tabii ki vokalistin sesi ve etkisi. Ayrıca davullarda çok hızlı ve iyi tonda olduğu için parçalar dinlenilebilir oluyor. Bazı şarkılarda ister istemez tokat olayını düşünmeme sebep olan gitar rifleri mevcut. İyi bir Rammstein dinleyicisi olduğum için Scars of Sorrow ve Suicide Code şarkılarında Rammstein'dan tokat gitar rifleri duydum. Bu bende rahatsızlık yarattı mı hayır. Çok dikkatli dinlenmezse farkedilmiyor bile zaten klavye bunların üstünü örtüyor.

Fragile Side parçası benim favori şarkım. Temiz, metalcore, black, death vokallerin hepsi bu şarkıda var. Kataklysm grubunun vokalisti yanlış anlamadıysam bu şarkıda konuk vokal durumunda. Parçanın interlude kısmı nedense bende immortal alpejlerini hatırlattı. Klavye de bu kısımda atmosferi iyi sağlamış. Gitar rifleri bu parçada çok etkin bu da iyi bir artı şeklinde.

Cover şarkısı Bonnie Tyler'dan I Need A Hero. Grup bu şarkıyı almış ve evrim geçirtmiş ve harika bir black metal şarkısına dönüştürmüş. Zaten Engraved in Black albümündeki Losing My Religion yorumu da mükemmeldir. I Need A Hero şarkısının seçimi ve yorumu gerçekten ilgiyi hakediyor. Grup sanırım geyiğine yaptı çünkü şarkı sözlerini bilenler bilir bir bayanın söyleyeceği tarzdan sözler:
r1;I need a hero/I'm holding out for a hero 'til the end of the night/He's gotta be strong/And he's gotta be fast/And he's gotta be fresh from the fight/I need a hero.r1;
Şimdi bunu bir erkek vokalist black metal çığlıkları ile yapınca insan gruptaki geyik faktörünün çok iyi olduğunu farkediyor.

Collateral Defect albümü genel anlamda ortalama bir albüm. Dinlemezseniz tek kaçıracağınız şey I Need A Hero coverı olur. Onun dışında müzik dünyasına yenilik getirmiyor. Grubun müziğindeki değişim bir orijinallik getirmiyor bana göre. Peki oturup baştan sona bu albümü dinler miyim evet dinlerim kendini dinletmesini iyi bilen bir albüm. Tabi herkesin yorumu bu albüm için farklı olacaktır. Eski dinleyiciler yerden yere vuracaktır. Ama yeni bir dinleyici kitlesi edineceğinden eminim. Grubun tarzını ben bu albümle beraber extreme metal olarak değiştiriyorum. İlamımı tüm internet ortamına duyuruyorum. :) 2007 yılında o kadar iyi albümler çıktı ki şu ana kadar belki biraz acımasız davranıyorum ama yine de göz atmakta fayda var.

Graveworm:
Stefano Fiori: Vokal
Sabine Mair: Klavye
Martin Innerbichler: Davul
Harry Klenk: Bas
Eric Righi: Gitar
Orgler Thomas: Gitar

Collateral Defect:
1.Reflections: 2:27
2.Bloodwork: 3:29
3.Touch of Hate: 3:08
4.Suicide Code: 3:51
5.The Day I Die: 5:11
6.Fragile Side: 4:20
7.I Need A Hero (Bonnie Tyler Cover): 4:33
8.Out of Clouds: 3:53
9.Scars of Sorrow : 3:54
10.Memories : 6:15

TOPLAM: 41:04

Hiç yorum yok: