Yoğun metal albüm kritikleriyle yoğrulduğumuz şu günlerde biraz da progresif rock müziği irdeleyelim. Catch Without Arms, Dredg grubunun üçüncü albümü. Albümün yabancı kaynaklı kritiklerini okuduğumda, albümün hep önceki albümlerine kıyaslandığını ve grupla tanışmak için bu albümün ideal olmadığını farkettim. Ben ise bu kanıda değilim. Grupla tanışmak için bence iyi bir albüm. Kritiklerin kıyaslama sebeplerini incelediğimde grubun eski albümlerinde daha deneysel ve dinleyiciyi daha zorlayıcı olduğu, bu albümün ise daha rahat dinleyiciye ulaştığını ve daha popüler bir müzik olduğunu buldum. Ben Dredg grubunun tüm albümlerini dinlemiş biriyim. Benim favori albümüm ise Catch Without Arms. Bu sebeplerden dolayı albümü eski albümleri kıyaslayarak incelemeyeceğim.
Grup progresif ve alternatif bir müzik yapıyor. Bu tarz, icra edilmesi nispeten zor olan bir tarz. Enstrümanlarınıza çok hakim değilseniz, sanatçı ruha sahip değilseniz ve grup arkadaşlarınızla uyumunuz mükemmel değilse ortaya kötü sayılabilecek bir müzik çıkartırsınız. Ve açıkçası kaybolup gidersiniz. Dredg ise bu noktada zorlukları çok rahat aşmış bir grup. Grup bir bütün olarak arıların bal yapması gibi, uyumlarıyla birlikte bize en kaliteli balı sunuyorlar. Bireysel olarak karınca gibi çalışkanlar. Herkes görevini en iyi şekilde yapıyor. Enstrüman hakimiyeti bakımından ise japon ikebana sanatçıları gibi işlerinde usta.
Albüm Deftones ve Pantera gibi gruplardan tanığımız Terry Date tarafından üretilmiş. Ayrıca Queensrÿche grubunun eski ünlü gitaristi Chris DeGarmo prodüksüyona ve birkaç parçanın yazılmasına katkıda bulunmuş. Bu artılardan dolayı albümün üretiminin çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Albüm kitapçığında basçı Drew Roulette ve vokalist Gavin Hayes tarafından yapılan resimler var. Albümdeki her bir parça için ayrı ayrı temalı resimler mevcut. Internet sitelerinde de bu resimler görülebiliyor hatta satın alınabiliyor. Vokalistin vokalleri çok duru ve temiz. Tüm albümü sürüklüyor. Gitarist ise güçlü akorları ve melodileri melankolik hale getirebiliyor. Eğlenceli melodiler de mevcut. Kendine has bir stili var. Bas partisyonları ise bence albümün en güçlü yanı. Bildiğimiz gitar riflerini takip eden bir yapı yok. Davul ve Gitar hatta vokal arasındaki uyumda anahtar element baslar olmuş. Her türlü boşluğu çok güzel doldurmuş. Futboldan örnek verirsek forvet arkasında serbest oynayan bir eleman vardır. Çalım atar, uzaktan şut çeker, kanatlara toplar atar, çapraz koşu yapan forvetleri defans arkasına kaçırır. Galatasaray'daki Hagi gibi hani. İşte burada da basın benzer bir rolü var. Serbest takılmış Drew Roulette şahsiyeti. Bu serbestlik başıboşluk değil ama, uyumlu ve kaliteli bir tonda birleştirici bir özelliği var. Davullar ise çok temiz kaydedilmiş bu yüzden ortaya çok tok bir davul soundu ortaya çıkmış. Davulcunun kendine has atakları var. İşte bu yüzden gruptaki her eleman kendinden maksimumu vermiş.
Albüm benim bir aralar etkisinden çıkamadığım Ode To The Sun ile açılıyor. Hayatımda dinlediğim en iyi gazellerden biri. Şarkının gitarları çok güçlü ve aradaki interlude kısımlardaki vokaller insanın tüylerini ürpetici şekilde. Hiç bir kritik yazarının favori parçası bu değil hatta bazıları bashetmemiş bile ama benim favori parçam bu. Vokallere bu şarkıda aşık olmamak elde değil.
İkinci parça Bug Eyes klibi çekilen bir parça. Etkili bir slide gitar ile başlayan parça grubun eski tarzına yakın bir çalışma. Bas partisyonları ise komplike ve aksak olduğu için parçaya değişik bir hava veriyor. Şarkı gitar ritmlerindeki sarsılmaz yapısı ve akılda kalıcı koro kısmıyla iyi bir parça.
Parça biter bitmez albümle aynı ismi taşıyan Catch Without Arms giriyor. İki parça arasındaki geçiş iyi ayarlanmış. Baslar bu parçada da çok etkili. Zekice yazılmış alpejler ver distorsiyonlu kesik gitar rifleriyle dinlemesi hoş bir parça. Vokaller tabii ki çok başarılı. Dinlenebilitesi çok yüksek bir sesi var bu adamın. Şarkıları duygu bombardımanına tutuyor resmen. Konserlerinde de böyle mi bilemiyorum açıkçası. Davulcu Dino Campanella aynı zamanda piyano çalıyor ve bu parçada olduğu gibi bazı parçalara piyano melodileri serpiştiriyor.
Zebraskin için deneysel bir parça denilebilir. Jaz elementleri, funky ritmler, efektlerle dolu eğlenceli bir parça. Eğer grup ileride daha çok bu tarz şarkılar yaparsa benim daha çok hoşuma gidecek bu kesin.
The Tanbark Is Hot Lava, ise yavaş introsuna rağmen distorsiyonlu basın ve sersemletici gitarların etkisiyle oldukça yüksek tempoda bir parça. Parçanın ortasındaki efektli çığlıklar ise gözümden kaçmadı. Ayrıca düz vokallerde de efekt kullanılmış. Ben pek sevmedim açıkçası vokalleri duru hali çok daha iyi.
Sang Real ise bir başka deneysel parça. Müthiş piyano melodileriyle destekli parça. Ama ne yazık ki parça ortalarından itibaren dinleyiciden uzaklaşıyor. Başkaları farklı düşünebilir zira albümdeki her parça bir insanın favorisi olabilecek yapıda. Parçanın sonundaki gülme efektleri ve böcek sesleri(başka birşey de olabilir.) ilginç olmuş.
Jamais Vu ise albümün diğer vurucu parçalarından bir tanesi. Şarkının hemen başındaki melodi nedense bana System of A Down melodilerini hatırlattı. Alakası da olmayabilir tabi. Şarkının en güçlü yanı sanırım en iyi vokal denemesinin bu parçada olması. Atmosferi şarkının sözlerle çok iyi bir ambiyans yaratmış.
Bu kadar övdükten sonra albümü biraz da yermek gerek. Çünkü bence kötü sayılabilecek parçalar var tabi bu kişisel. Değişik tarz bir müzik olduğu için benim sevmediğim parçalar başkasının favorisi olabilir. Ayrıca albüm bende rock müziğin aristokratları biziz havası oluşturdu. Eminim ki grup elemanları okusa ne saçmalıyor bu adam diyeceklerdir, o ayrı. O yüzden biraz mesafeli bir albüm bana. Belki albümdeki bazı denemelerin hoşuma gitmemesinden dolayı kaynaklanıyordur. Yine de bir göz atın derim eğer Alternatif ve progresif müzikten haz alabiliyorsanız. On üzerinden yedi buçuk.
Dredg:
Gavin Hayes - Vokal, Slide Gitar
Drew Roulette - Bas
Mark Engles - Gitar
Dino Campanella - Davul, Piyano
Catch Without Arms:
1."Ode To The Sun" - 4:12
2."Bug Eyes" - 4:13
3."Catch Without Arms" - 4:11
4."Not That Simple" - 4:56
5."Zebraskin" - 3:26
6."The Tanbark Is Hot Lava" - 3:45
7."Sang Real" - 4:28
8."Planting Seeds" - 4:12
9."Spitshine" - 3:34
10."Jamais Vu" - 4:55
11."Hung Over On A Tuesday" - 4:05
12."Matroshka (The Ornament)" - 5:38
Toplam: 51:43
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder