4 Temmuz 2008 Cuma

Norther - No Way Back EP (2007)

Bu grupla tanışmam tamamen tesadüf eseri oldu. Norther grubunun yeni EP'si yayınlandı haberini çoğu sitede zırt pırt görünce dur bakalım neyin nesiymiş bu grup diye araştırmaya giriştim. Öncelikle size şunu belirtmek isterim diktatör kardeşlerimin aksine(?) ben Children of Bodom grubunu çok severim. Death/Black/Power Metal fikri çok hoşuma gider. Son iki albümünü beğenmesem de pek grubun bende yeri ayrıdır. 2000 tarihli Follow The Reaper benim kişisel ilk 10 albümüm arasındadır. Norther grubunu dinlediğimde açıkçası şaşırdım, C.O.B. mu dinliyorum acaba diye. C.O.B.'dan çok fazla etkilenmiş bir grup. Nedenini merak edip araştırdığımda Norther grubunun 1994'te kurulmasına ön ayak olan kişinin Bodom'dan Alexi olduğunu öğrendim. Grubun beyni gitar/vokal Petri Lindroos bile Alexi'ye tip olarak çok benziyor. Grubun ilk albümü ise 2002 yılında ancak çıkıyor. Grubun müziği melodik death metal olarak adlandırılabilir. Tabii ki, Black ve Power Metal etkileri yeterince fazla. Finlandiyalı bu kardeşlerimizin son albümleri ile Finlandiya'da bayağı bir popüler olmaya başladığını öğrendim. Bu çıkardıkları son EP ile bence daha da popülerleşecekler. EP'leri dinlemek her zaman hoşuma gitmiştir. Çok fazla şarkı yoktur ama albenisi hep daha fazladır. Gruplar en iyi şarkılarını koyarlar. Şunu demek istiyorum; bu EP'de beş tane şarkı var. Norther elemanları bir 5 tane daha üzerinde çok uğraşılmayan şarkı yapıp, EP'deki şarkıların arasına serpiştirip, iyi sayılabilecek bir albüm yapabilirdi. Bu yüzden EP'lere çok sıcak bakan biriyim. Bu EP'nin prodüksüyonu çok iyi olmuş. Zaten Finlandiyalılar bu işi çok iyi kotarıyorlar. Bu yüzden bu, Finlandiyalıları değerlendirirken bir artı değil, normal bir durum.

EP, Frozen Angel adlı şarkıyla başlıyor. Güzel bir klavye melodisi ile başlayan şarkı, çığlık vokalin girmesiyle ivme kazanıp, Bodom tarzında devam ediyor. Güzel birkaç riff var. Şarkının nakaratları temiz vokallerden oluşuyor. Bu benim hoşuma gitti çünkü temiz vokalleri üstlenen Kristian Ranta'nın tok bir sesi var. Klavye ve gitar sololarından sonra, şarkının en son nakarat kısmı ise biraz ilginç olmuş, şöyleki çalan müzik klavye ve sentezleyiciler ile hazırlanmış samplerlardan oluşuyor. Böyle bir bölüm beklemiyordum. Hoş olmuş. Şarkı aynı zamanda bir filmin soundtrackinde yer alıyor. Şarkının kilibinde de filmden görüntüler var.

İkinci parçayı, Children of Bodom'un herhangi bir albümüne rahatlıkla koyabilirsiniz. Akılda kalıcı, gaz ritmler, hızlı sweep dolu sololar, dur kalklı davullar, Çığlık vokaller ile 3 dakika hemen bitiyor. Sanırım bu parça EP ile aynı adı taşıyan No Way Back adlı parçaya geçiş için yapılmış. No Way Back ilk iki parçayı dinleyen birinin pek beklemeyeceği tarzda bir parça. Slow denilebilecek bir çalışma. Melodik bir gitar ile başlayıp aynı şekilde bitiyor. Klavye etkisi çok arka planda. Bass gitar hoşuma gitti bu parçada, boşlukları güzel doldurmuş. EP'deki en sevdiğim şarkı bu oldu. Parça duygu yüklü olmuş kesinlikle. Sözlerede yansımış bu durum:
I hide behind my smile
And it hurts me inside
I cry without shedding a tear
Once away theyr17;re sincere

Dördüncü Reach Out Parçası ise hıza kaldığı yerden devam ediyor. Çok iyi bir riff ile açılan parça için arka plandaki klavye etkisi iyi örtüşme yaratmış. Riffleri çok güzel bu parçanın. Elektro gitarlar döktürüyor resmen. Davulcu arkadaş iyi bir iş çıkartmış. Davulcunun tipini gören biri punk davulcusu zanneder ama amcam black/death metal davulcusu olduğunu hissettiriyor.

EP'nin kapanış parçası Close Your Eyes ise gerçekten çok iyi bir şarkı olmuş. Temiz ve çığlık vokallerin bir arada kullanıldığı nakarat kısmış çok güzel. Şarkıda tüm klasik numaralar var. Gaza getirici geçişler ve akılda kalıcı ritmler kullanılmış. Nakaratın ikinci kez söylenmesinden sonraki bölüm ise çok şık olmuş. Bu bölümde bas, davul ve klavyeden oluşan, klavye önderliğinde zarif bir melodi var. Tek kötü yanı kısa tutulmuş olması. Bu şarkının sözleri de hoşuma gitti. Gözlerini kapatıp, günahlarını ve acılarını defedip yalanlaman gerektiğini öğütleyen bir parça.

No Way Back EP'si benim için hoş bir süpriz oldu. Children of Bodom tarzından nefret edenler bu EP'yi hayatta sevmezler. Dinleyip severlerse o zaman Bodom'dan nefret etmelerine bir anlam veremem. EP'nin Children of Bodom'dan ayrılan kısmı ise clean vokalleri ve çok az olan klavye soloları. Klavyeci arkadaş yetenekli biri belli. Bence ileride daha fazla katkıda bulunmalı. Bodom'a nötr bakanların ise sevmemeleri için hiç bir sebep yok. Bu Norther grubu bence böyle devam ederse Amerikayı bilmem ama Avrupa metalinde popüler bir yer edinir. EP'nin kapak çalışması da çok hoşuma gitti. Zaten Finlandiyalıların kapak çalışmaları hep çekici oluyor. On üzerinden yedi buçuk.

Norther:
Petri Lindroos - Vokal/Gitar
Kristian Ranta - Gitar/Temiz Vokal
Heikki Saari - Davul
Jukka Koskinen - Bas
Tuomas Planman - Klavye/Sentezleyici

No Way Back EP:
01. Frozen Angel (04.08)
02. C.U.S. (03.13)
03. No Way Back (05.20)
04. Reach Out (03.38)
05. Close Your Eyes (04.37)

Toplam: 20.59

Hiç yorum yok: