4 Temmuz 2008 Cuma

Circle Of Dust - Disengage (1998)


Albümü incelemeden önce Circle Of Dust projesini biraz tanıtmak istiyorum. Circle Of Dust (CoD) tek kişilik bir proje. Bu projenin tarihçesi biraz karışık o yüzden mümkün olduğunca sadeleştirmeye çalışacağım.

Olayın kahramanı değişik isimler kullanan bir şahıs. Şahsın ismi Scott Albert. Kendisi Klay Scott olarak da biliniyor. CoD, 90'lı yılların başında Scott'ın endüstriyel metal projesi olarak, albümler yayınlamaya başladı. Scott, Brainchild ve Circle Of Dust adında albümler yayınladı ve bunları tekrar tekrar bazı şarkıları değiştirerek veya yeni şarkılar ekleyerek yayınladı. Bu Scott denen adam şu an Celldweller adlı tek kişilik grupta müzik yaşamını sürdürüyor. CoD 1995 senesinde, R.E.X. müzik firmasının batması ile dağıldı. Ardından Klay Scott bağımsız olarak 1998 yılında Disengage albümünü yayınladı.

R.E.X. firması hristiyan metal gruplarının albümlerini çıkarttığı için CoD da hristiyan damgası yedi. Disengage albümüne kadar çıkardığı albümlerdeki şarkı sözleri de bu durumu destekliyordu. Ama Disengage albümünde böyle bir durum söz konusu değil o yüzden bu albüm hristiyan metalciler(?!?) tarafından çok eleştirildi.

Konuya dönecek olursak, bana Disengage albümünü bir cümle ile nasıl tanımlarsın diye sorsalar; şu ana kadar dinlediğim en iyi elektronik endüstriyel müzik derim. Bundan önceki albümlerin kayıt kalitesi çok iyi değildi ve kullanılan samplerlar çok fazlaydı. Ayrıca şarkıların hepsi birbirine benziyordu. İnsan dinlerken CoD projesinde hep bir potansiyelin olduğunu fakat potansiyelin açığa çıkmadığını seziyordu. Neyseki Disengage albümü ile bu potansiyel açığa çıkmış ve enfes bir müzik dinleyicilerle buluşmuş.

Albümde 16 parça var. Bunlardan 10 tanesi yeni parçalar ve geri kalan 6 tanesi ise bu parçalardan oluşturulmuş remiksler. İki ayrı albüm olarak yayınlanma düşüncesi hakimmiş ama sonradan vazgeçilip tek albümde basılmış. Şarkıları teker teker incelemeyeceğim. Albümde genel olarak gitarlar önceki albümlere göre daha geri plana çekilmiş ve elektronik elementler ön plana çıkartılmış. Albümde bir endüstriyel müzikten isteyebileceğiniz herşey var. Brutal vokaller, rap vokaller, trip-hop şarkı sözleri, dans müziği ritmleri, electropunk ve ambient etkileri mevcut. Albümde yer alan remiksler de çok iyi. Klay Scott tam bir remiks dahisi. Remiksleri albümle çok iyi örtüştürmeyi başarmış.

Albümün kapak tasarımı benim hoşuma gitti. Bilemiyorum belki çok bilindik tarzda bir endüstriyel müzik kapağıdır ama ben sevdim. "Beni al" etkisi bıraktı bende.

Albümü endüstriyel müzik dinlemekten zevk alan herkese öneririm. Ayrıca endüstriyel müzik nedir diye merak edenlere bu albümle başlamalarını tavsiye ederim. Kanımca tarzında dört dörtlük bir albüm. Albümü ilk olarak 2001 yılında dinledim şu an hala zevkle dinliyorum. Albümde öne çıkan parçalar Waste of Time, Refractor, Yurasuka, Chasm, Mesmerized. Merak edenler Yurasuka ve Chasm şarkılarının youtube'da kliplerini bulabilirler.

Circle Of Dust - Disengage (1998)

1.Waste Of Time (4.13)
2.Refractor (2.48)
3.Yurasaka (3.31)
4.Babylon (2.56)
5.Chasm (4.11)
6.Thulcandra (4.38)
7.Blindeye (4.31)
8.Mesmerized (6.24)
9.Perelandra (3.44)
10.You Are Fragile (4.06)
11.Chasm (version 2.1.0) (5.53)
12.Refractor (version 3.2.1) (4.48)
13.Levler 1 (Easier To Hate) (4.36)
14.Hate Opened Wide (4.22)
15.Levler 2 (Alone To Die) (2.29)
16.Deadly Love (Censored Version) (0.36)

Toplam: 1:03:53

Hiç yorum yok: