4 Temmuz 2008 Cuma

Ozzy Osbourne - Black Rain (2007)

Ozzy Osbourne bir çoğu gibi benim içinde yaşayan en önemli insanlardan bir tanesi. Tam anlamıyla yaşayan bir efsane. Sesiyle, müziğiyle ve şarkı sözleriyle beni en çok etkileyen sanatçılardan bir tanesi. Dio sevenler kızacaklar ama benim için sadece bir tane Black Sabbath var o da Ozzyli Black Sabbath. Böyle diyerek ne kadar fanatik bir Ozzy sever olduğumu siz anlayın.

Şimdi de karşımızda 6 yıl aradan sonra yeni bir Ozzy albümü var. Black Rain klasik bir Ozzy albümü. Ozzy müziği yeniden şekillendirmiyor. Ateşi yeniden bulmuyor ya da tekerleği icat etmiyor. Ama bize solo kariyerinin başından beridir sunduğu şeyi sunmaya devam ediyor. Durum böyle olunca benim gibi Ozzy severlerin kulaklarının pasları siliniyor.

Black Rain albümünün soundu diğer albümlerine göre biraz yumuşak olmuş. Zakk Wylde bize alıştırdığı ağır ve komplike rifleri çok fazla kullanmamış. Tabii ki çok kullanmamış demek gitaristin albümdeki ağırlığının ve etkisinin yanlış anlaşılmasına sebep olabilir. Yani bu Zakk Wylde! Etkisi ne kadar az olabilir ki? Bize yine karanlık ve atmosferik gitar rifleriyle soloları sunuyor tabii ki. Ozzy Osbourne'un sesinde artık nihayet bozulmalar olduğu farkediliyor. Zaten farkedilmeseydi bu adam uzaylı diyecektim. Gerçi 60 yaşında biri için mükemmele yakın bir sesi var. Ama filtreden geçirilmesine rağmen o ince ve melankolik sesinde bir ya da iki oktavlık değişim kulaklardan kaçmıyor. Sesi artık yaşlanma belirtileri göstermiş yani. Baslar eskisine göre biraz geri planda kalmış. Black Sabbath tarzına yakın bir iki şarkı var. Açıkçası Jason Newsted hala Ozzy için çalsaydı daha farklı olabileceği aklıma gelmiyor değil. Yine de Rob Zombie'den transfer edilen Rob "Blasko" Nicholson verilen görevi yerine getiriyor. Mike Bordin yine tuşeleri sağlam davul partisyonlarını sıralıyor. Ne etkisi çok az ne de aşırı. Olması gerektiği gibi. Prodüksiyonun başında Kevin Churko ismini farkettim. Birkaç şarkının yazılma aşamasında da katkısı bulunmuş. Bu şahsiyeti biraz araştırdığımda bilimum popçularla çalışmış olduğunu gördüm. Britney Spears, Shania Twain, Celine Dion gibi isimlerle çalışmış. Ozzy baba böyle bir ismi seçtiğine göre bir bildiği vardır. Ama soundun biraz yumuşaması da bu prodüktörün etkisinden dolayı olabilir. Albümdeki Counting Down, Not Going Away ve Lay Your World On Me şarkıları Ozzy'nin eşi Sharon'ın kanserle verdiği mücadeleyi anlatana ona ithaf edilen şarkılar. Açıkçası albümün havası da bu durumdan çok etkilenmiş.

Albümün açılış parçası Not Going Away bilindik bir Zakk Wylde numarası ile açılıyor. Groovy baslar ve gitar rifleri Sharon Osbourne'un mücadelesine destek veriyor. Bu şarkıda Ozzy kendisinde patenti bulunan koro partisyonlarından bir demet sunuyor. Şarkının solosu ise buram buram Zakk kokuyor. Bu kadar karakteristik olur yani. Şarkıda şu kısmı çok sevmedim sadece. O da son kısma geçmeden önce Ozzynin derinden "I'm not going away" dediği kısım Ozzy'ye yakışmayacak derecede bilindik ve sıradan olmuş.

İkinci şarkı I Don't Wanna Stop ise radyoların en fazla çalacağı şarkılardan bir tanesi zaten çıkış şarkısı da bu. Bu şarkı da bir başka karakteristik Ozzy şarkılarından bir tanesi. Yani Ozzy bu şarkıyı 15 yıl önce yayınlasa kimsenin bir itirazı olmazdı. Şarkı bu derece Ozzy şarkısı. Zakk Wylde bu şarkıda da dikkatimi çektiği üzere sololarını kısa tutmaya başlamış. Eskiden daha uzun sololar yazardı. Efektif sololar tabi ki ama biraz kısa geldi bana.

Albümle aynı ismi taşıyan Black Rain parçası savaş karşıtı bir şarkı. Özellikle ırak savaşı karşıtı bir şarkı. Zaten Ozzy albüm yapacak ve savaş karşıtlığını özellikle son dönemden sonra dile getirmeyecek! Bir nevi karanlık bir şarkı. Atmosferi gitar sounduyla ve vokaliyle karamsar bir parça olmuş. Heralde savaşlarda kanın su gibi akması Ozzy ve tayfasını yeterince karamsarlığa itmiş olsa gerek.

11 Silver parçası ise en çok Black Sabbath dönemlerine yakışan şarkılardan bir tanesi. Belki bunda Geezer Butler tadındaki bas partisyonları etkili olmuştur. Albümün ortalamasına göre hızlı bir parça. Harika gitar solosuyla beni çok etkiledi bu parça. Paranoya ve uyuşturucu üzerine yazılmış bir şarkı olması da Ozzy'nin iyi bir performans göstermesine sebep olmuştur.

Kapanış parçası Trap Door ise bence albümün en iyi şarkısı. Şarkı düzenlemeleriyle, marş niteliğindeki gitar ve davul bölümleriyle ayrıca özellikle Vokal bölümlerinin gitar ile uyumuyla mükemmel bir parça. Zakk Wylde bu parçaya harika gitar rifleri doldurmuş. Ozzy ise kapanış parçası olduğundan mıdır nedir albümü iyi bitirelim diye sanırım çok sağlam bir performans ortaya koymuş.

Black Rain beni yeterince tatmin etti. Ozzy fanıysanız sizi de tatmin edecektir. Zaten biz Ozzy severler, Ozzy'den yeni bir yola girmesini istemeyiz. Bu saatten sonra kalkıp yeni bir tür mü yaratacak adam? icat ettiği heavy metali yapacak. Black Rain de modern bir soundla karşımıza çıkan heavy metal bir albüm. Ozzy'den kalkıp endüstriyel, gotik, senfonik zart zurt bekliyorsanız bu albümü dinlemeseniz de olur. Ama Ozzy'i ben böyle seviyorum diyenlerdenseniz bu albüm hoşunuza gidecektir. Black Rain ayrıca Ozzy'nin sarhoş değilken yaptığı ilk albümmüş. Bence bu albümü önemli yapan unsurlardan bir tanesi de tahminince Ozzy'nin bundan sonra başka bir albüm yapmayacağıdır. Umarım yanılırım.

Black Rain:
1. "Not Going Away" 4:32
2. "I Don't Wanna Stop" 3:58
3. "Black Rain" 4:42
4. "Lay Your World On Me" 4:16
5. "The Almighty Dollar" 6:57
6. "11 Silver" 3:42
7. "Civilize the Universe" 4:43
8. "Here for You" 4:37
9. "Countdown's Begun" 4:53
10. "Trap Door" 4:03

Toplam: 46:30

Hiç yorum yok: