4 Temmuz 2008 Cuma

Nothingface - Skeletons (2003)

Nothingface ülkemizde ve dünyada pek fazla bilinmeyen bir grup. Hakettikleri ilgiyi ve saygıyı bulamamış gruplardan bir tanesi. Bunun nedenleri arasında grubun ne yazık ki tam olarak müziğe yüzde yüz konsantre olamaması sayılabilir. Adamlar kayıt için stüdyoya girecekken gitaristin annesinin ölmesi, basçılarının eşinden sancılı bir boşanma süreci yaşaması, tam o sırada da vokalistin evinin elektrik prizindeki kaçak yüzünden tümüyle yanması grubun çok talihsiz dönemlerinin olduğu gösteriyor. Tüm bu şansızlıklara rağmen grup Skeletons gibi bir albüme imza atmayı başarmış.

Grubun soundunun nu-metal olduğu düşünülebilir ama bana göre nu-metalden çok daha fazlası var grupta. Alternatif metal demek daha doğru olur. Şarkı sözleri ve vokalleri bakımından bir nu-metal grubu gibi demek büyük bir hata olur. Pantera stilindeki groovy öğelerin bulunabileceği, gerçekten heavy gitarların ve brutal vokallerin bir arada bulunduğu bir grup.

Skeletons albümünü tek bir cümle ile ifade etmek gerekirse, kızgın, nefret dolu, saldırgan bir albüm demek yerinde olur. Skeletons albümü grup üyelerinin kızgınlıklarını, öfkelerini, özlemlerini müzikal ve liriksel olarak en iyi şekilde bize sunuyor. Gitar riffleri başınıza çekiç gibi sert şekilde vururken, akustik ritmler duygusal sularda yüzmenizi sağlarken ve brutal vokaller odanızdaki herşeyi parçalamanızı teşvik ederken öfke dolu olmamanız mümkün değil.

Vokalist Matthew Holt'un mükemmele yakın bir sesi var. Death metal ve grindcoreculara taş çıkartacak brutallikte şarkı söylerken, Audioslave'den Chris Cornell gibi duygusal olabiliyor. Bas ve davulların cezalandırıcı enerjisi, kulaklarınızın pasını almaya yetiyor. Gitarların harika uyumu, teknik gitar rifflerinin yanında melodik ritmler ve kışkırtıcı gitar tonları kızgınlığınızın artmasına ve albümün havasına girmenizi kolaylaştırıyor.

Bu tarz agresif gruplarda şarkı sözleri çok çocuksu olur, fazla birşey vermez dinleyiciye. Skeletons albümündeyse durum tam tersi. Grup Washington bölgesinden çıkma olduğu için şarkı sözlerindeki politik saldırılar yeterince fazla. Bush ve polis-devlet mantığına giydirmeler harika. "Ether" ve "I wish I was a Communist" şarkıları bu serzenişte baş rolü üstleniyorlar. Liriksel olarak bu kadar hiddet dolu iken aynı zamanda tutkulu ve saf duygu yüklü olabiliyorlar. Şarkı sözlerinin bu kadar akıllıca yazıldığını çok az grupta gördüm.

"Murder is Masturbation" benim favori şarkım. Hani bazen tek başınıza kalırsınız, kızgın olduğunuz bir dönemdir, karşınızdaki gereksiz kişiyi öldürmek istersiniz. İşte bu şarkı sizin için yazılmıştır. Şarkının bölümleri arasındaki geçişler, vokalin ustalığı hepsi bu şarkıda mevcut. Ayrıca akustik kısımdan distorsiyonlu kısma geçişteki davul partisyonlarının ustalığı takdire değer nitelikte.

"Ether" ise tüm albümü özetler nitelikte. Albümün tüm altyapısını ve havasını bu şarkı bir arada toplamış. "He wants us to revolt to set the world on fire. We wont to show restraint because we like the violence. We are security wrapped in our brutality." sözleriyle bu şarkıda emperyal bir ulusa duyulan kızgınlık anlatılıyor. Bu şarkıda ayrıca hiç brutal vokal yok.

"Patricide" parçası bas ve gitar introsunun üstüne vokalin girmesi ile çok şık olmuş. Ayrıca bu şarkının ve "Here Comes the Butchers" ile "I am Him" şarkısının gitarları ustalık işi kesinlikle. Bu şarkılardaki davul kickleri çok iyi kaydedilmiş. Bu da gözüme çarpan bir başka nokta.

Akıllıca yapılmış, öfkeli, agresif, kinci bu albümü kızgın olduğunuz zamanlarda dinleyin derim. Yazının başındaki nu-metal kavramı sizde bir önyargı oluşturmasın. Nu-metal de böyle icra ediliyor muydu dedirtecek kadar başarılı. Albüm tüm vücudunuza yumruklar atacak kadar sert. Brutal müziği sevenlerin kaçırmaması gereken bir albüm. Albüm kapağını ayrıca sevdiğimi söylemeliyim. Ne yazık ki Nothingface bu albümden sonra dağıldı ve 2005'te tekrar toplandı. Yeni albümlerini çıkaracaklar merakla beklemekteyim. On üzerinden sekiz.

Nothingface:
Matthew Holt: Vokal
Tom Maxwell: Gitar
Bill Gaal: Bas/Klavye
Tommy Sickles: Davul

Skeletons:
1. "Machination" : 4:00
2. "Beneath" : 3:33
3. "Murder Is Masturbation" : 3:55
4. "Ether" : 3:43
5. "I Wish I Was a Communist" : 4:03
6. "In Avernus" : 3:28
7. "Patricide" : 3:56
8. "Here Come the Butchers" : 2:59
9. "I Am Him" : 4:05
10. "Scission" : 3:06
11. "Big Fun at the Gallows" : 3:56
12. "Incarnadine" : 3:45
13. "All Cut Up" : 3:38

Toplam: 48:07

Hiç yorum yok: