4 Temmuz 2008 Cuma

King Diamond - Give Me Your Soul... Please (2007)

King Diamond bilindiği gibi heavy metal aleminin en saygı değer ve ilginç kişiliklerinden biri. Birçok grubu ve müzik türünü de etkilemeyi başarmış bir şahsiyet. 20 yılı aşkın süredir müzik yapan bu Danimarkalı adam 4 yıl aradan sonra yeni bir stüdyo albümünü piyasaya sürdü.

King Diamond'ın müziği çok karakteristik bir müziktir. İnsanı iyi yakalayan klavye bezeli gitar melodileri ve King Diamond'ın korkutucu ve kendine özgü vokaliyle nerede duyarsanız duyun arka planda çalan müziğin King Diamond olduğunu anlarsınız. Bunu anlamanız içinse bir kere bile dinlemeniz yeterlidir.

Yeni albüm bir konsept bir albüm ve adı Give Me Your Soul... Please. Albümün konsepti ve kapak çalışması "Annemin Gözleri" adlı bir resimden temel alınarak yapılmış. Albümün hikayesi babaları tarafından öldürülmüş biri erkek diğeri kız iki kardeşin ruhlarının hikayesi. Erkek çocuk intihar etmek suçundan cehennemdedir ve kız çocuk da kardeşini kurtarıp cennete sokmaya çalışmaktadır.

Albümün prodüksiyonu dinlediğim en iyi King Diamond prodüksiyonlarından bir tanesi. House of God albümü kadar başarılı bir prodüksiyona sahip. Ben genelde Mercyful Fate tarafındayımdır. Nedense Mercyful Fate çizgisinin King Diamond çizgisinden daha iyi olduğunu düşünürüm. Ama bu prodüksiyon da Mercyful Fate albümlerindeki kadar kurnazlık kokuyor.

Albümün müziğinde herhangi bir değişiklik yok. Yine tiyatral vokaller ve power metal rifleri ve tabi ki mükemmele yakın Andy LaRocque gitar soloları. Fısıldamalar, ani ses tonu değişiklikleri ve ek olarak bir önceki albüm The Puppet Master'da da bulunan konuk vokalist Livia Zita bize King Diamond'ın sesinden beklediğimiz herşeyi veriyor. Yalnız dikkatimi çeken konu King Diamond'ın ses aralığı olarak orta menzilde kullanması. Sanki eski bildiğimiz King Diamond vokal zorlamalarını pek yapmamış. Müzik tamamen LaRocque ve Diamond'ın yaptığı şarkılardan oluşuyor. Diğer elemanlar session müzisyenler modunda istenileni veriyor. Müzik hakkında konuşulacak olumsuz bir şey dinlemedim zira LaRocque metal aleminin taçsız kralıdır. Gitar dehası tartışılmayacak kadar iyi. Virtüöz albümlerindeki kadar başarılı gitar melodileri ve sololar bulmak mümkün. Bu da aklıma ister istemez şu soruyu getiriyor. Andy LaRocque olmasa King Diamond, King Diamond olur muydu? Kesin olarak yanıt vermek güç. Bu arada gitarların eski albümlere oranla daha ön planda olduğunu söylemem gerek. Klavyeler biraz daha geri planda kalmış. Bence böyle daha iyi olmuş. Daha etkili ve güçlü LaRocque gitarı dinleme şansımız doğmuş.

Give Me Your Soul şarkısı bence albümü en iyi özetleyen şarkı. Grup bu şarkıda kasmış ve elemanlar yeteneklerini konuşturmaya çalışmışlar. Şarkılar genel anlamda vermek istenilen psikodrama ve korku duygularının üstesinden geliyor. Benim aklıma kötü şarkı gelmiyor. King Diamond konsept olayının kitabını yazdığı için şarkı aranjmanlarında ve düzenlemelerinde en ufak bir hata yok.

90'larda zırt pırt albüm çıkartarak bence yeteneklerini köreltmiş bir adam olarak King Diamond 2000'lerden sonra az sayıda albüm çıkartarak daha değerli, kaliteli ve müzikal olarak zengin albümler yayınlıyor. Bu albüm de her heavy metal dinleyecisinin en az bir kere dinlemesi gereken bir albüm. Ayrıca King Diamond nedir diyorsanız da iyi bir başlangıç olabilir. Gitar çalanların ise Andy LaRocque kesinlikle kulaklarının pasını alacaktır. 10 üzerinden 7.

Give Me Your Soul... Please:

1. The Dead (1:56)
2. Never Ending Hill (4:36)
3. Is Anybody Here? (4:12)
4. Black of Night (4:00)
5. Mirror Mirror (4:59)
6. The Cellar (4:30)
7. Pictures in Red (1:27)
8. Give Me Your Soul (5:28)
9. The Floating Head (4:46)
10. Cold as Ice (4:29)
11. Shapes of Black (4:22)
12. The Girl in the Bloody Dress (5:07)
13. Moving On (4:06)

King Diamond:

King Diamond: Gitar, Klavye
Andy LaRocque: Gitar, Klavye
Mike Wead: Gitar
Hal Patino: Bas
Matt Thompson: Davul

Hiç yorum yok: