4 Temmuz 2008 Cuma

Murderdolls - Beyond the Valley of the Murderdolls (2002)

Öncelikle, nispeten eski tarihli bu albümün kritiğini yapmak istemem sizlere grubu biraz olsun tanıtmaktır. Murderdolls grubu Slipknot davulcusu Joey Jordison ve Static X grubunun (ex)gitaristi Tripp Eisen tarafından oluşturulan bir yan proje olarak müzik dünyasına girdi. Ben bu iki grubu da çok sevdiğim için ilgimi çekti tabi. Açıkçası bu grubun olası yapabileceği müziği direkt endüstriyel metal olarak düşünmüştüm. Yanılmışım. Dumura uğramışım. Benim gibi düşünen insanları mors edip, icra ettikleri müziğin Horror Punk Rock ve Glam Metal arası bişey olduğunu dersem durumu anlatmış olurum zannedersem. Grubun müziği için The Misfits grubunun Mötley Crüe ile birleşmesi deniyor. Kesinlikle doğru bir tasvir. Ben ise farklı birşey diyeceğim Zombie Metal. Evet doğru okuyorsunuz zombie metal. Şimdi nasıl olur da böyle birşey olur. Bunun için müziği dinlemeniz lazım.

Sözü fazla uzatmadan, grup 2002 yılında Beyond The valley of the Murderdolls adlı bir albüm yayınladı. Şu ana kadar yayınlanan tek albüm bu. Albüm yayınlandığında herkesin düşüncesi Joey ve Tripp'in yan projesi olduğu yönündeydi. Gruptaki diğer elemanları takan yoktu. Yanıldıkları ölümcül nokta ise mikrofonun başında Wednesday 13 adlı bir amerikalının olması idi. Bu şahsiyet grubun çizdiği rotayı en iyi şekilde belirleyen biri ve grubun kaptanı pozisyonundaydı. Sonuç ise muhteşem. Her ne kadar grup memleketleri Amerikada pek benimsenmese de Avrupa ve Japonya'da inanılmaz bir fan kitlesi oluşturdular. Özellik benim de bulunduğum dönemde İngiltere'de ünleri acayip artmıştı. Bu Wednesday 13 kişisi çok enteresan bir adam o yüzden onu daha sonra inceleyeceğim.

Slipknot fanatikleri için hoş bir süpriz var Murderdolls'da. Çünkü beklendiği gibi Joey davulun başında değil. Kendisi gitarları ve ayrıca soloları da üstlenmiş. Açıkçası adam iyi çalıyor. Grubun gitar soundu çok güçlü. Zaten yıllar geçtikçe şunu farkettim. Avrupalıların gitar soundları amerikalılara göre daha farklı oluyor. Ben amerikan soundu daha fazla seven biriyim daha güçlü buluyorum.

Albüm tamamen punk ruhunu taşıyor. Albümde 15 şarkı var ve 4 dakikayı aşan sadece bir şarkı var. Kısa olduğu için şarkılar baya hızlı ve akıcı. Şarkıların altyapıları gitara göre ayarlanmış. O yüzden gitarlar bayağı ön planda. Punk soloları çok geyik olmuş. Bunda tabiiki Tripp ve Joey'nin etkisi büyük. Davullarda ise ilgimi çeken bir nokta var. O da bazı şarkılarda bizim bildiğimiz tef kullanılması. Şarkılarda çok komik bir etkisi var. Vokaller ise çok değişik. Zombie vokalleri var. Aklıma başka bir tarif gelmiyor. Temiz vokal değil, Çığlık vokal değil, hardcore vokal değil evet bu olsa olsa zombie vokali olur.

Albümün şarkı sözleri tamamen ayrı bir yazı konusu olur ama genel olarak amerikan pop kültürüne şiddetli giydirmeler var ve çok güzel dalga geçiyorlar. Sözler tamamen eğlenceli. Korku filmlerinden esinlenen şarkı sözleri, zombileri anlatan şarkılar, zombi metal kavramımı daha da güçlendiriyor. Şarkı isimlerini çok iyi incelemenizi tavsiye ediyorum ne demek istediğim daha iyi anlaşılır. Wednesday 13 çok iyi bir şarkı sözü yazarı. Adamın ingiliz metal hammer dergisindeki düşünce yazılarını da bir dönem takip etmiştim. Beni etkiliyen insanlar arasında olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten karizmatik bir adam ve ne zaman ne demesi gerektiğini çok iyi biliyor. Şarkı sözleri de bu bakımdan eğlenceli ama kesinlikle boş değil. Albümdeki favori şarkılarımı biraz anlatmak istiyorum.

Dead in Hollywood şarkısı albümdeki en çok göze çarpan parça, zaten bir klibi de bulunmakta. Parçayı ilginç kılan ise müzik yapısı ve bence tefli baterileri. Şarkıda hollywoodun korku karakterleri olan frankenstein, dracula, ed wood, norman bates gibi şahıslara göndermelerde bulunuyor. Bu Wednesday 13'ün korku filmlerine olan düşkünlüğü sonucu onlara duyduğu saygıyı ve özlemi anlatan bir parça. Nispeten diğer şarkılara göre ciddi sayılabilecek komik bir parça.

Bir diğer favori şarkım ise 197666. Çok hızlı bir girişi olan şarkı Wednesday 13 için yeterince kişisel bir şarkı zira adam 1976 senesinde doğmuş. Davullarını seviyorum bu parçanın. Ben Graves belki Joey'den birkaç numara öğrenmiştir kim bilir. Sözler ise gerçekten problemli ve komik. Örneğin:
In 197666 I killed an animal rights activist
Because animals ain't got no rights that's right

She was a teenage zombie şarkısı albümü genel olarak özetleyen bir şarkı. Şarkı baştan aşağı eğlenceli. Gitarlar ve özellikle baslar eğlenceli notaları çalıyor. Parçadaki çalınan her nota komik ve içten. Ayrıca çok gaz bir şarkı. Şarkı tabii ki genç bir adamın zombinin birine duyduğu aşkı anlatıyor.

Korku filmlerini anımsatan bir introyla açılan dawn of the dead aynı isimli film için yazılmış bir şarkı niteliğinde. Hatta filmi daha iyi özetleyebilir miydi zannetmiyorum. Davul kickleri, gitar solosu çok güzel oturmuş. Nakarat kısmı devam ederken arka planda solo gitarın devamı çok şık durmuş.
When there's no more room in hell
Then the dead will walk the Earth
And the living won't have a prayer
Cause it's the dawn of the dead

Murderdolls elemanlarının imajı çok korkutucu. Ölü makyajları ve dreadlock'lı saçlarıyla insanı korkutmaya yeter. Günümüz glam tarzı bu olsa gerek. Giysileri olsun sahnedeki duruşları olsun imajları dört dörtlük.

Murderdolls, her dinlediğimde beni neşelendiren ve gaza getiren bir grup. Bazı dinleyiciler grubun yaptığı müziği ciddiye alıyorlar. Şöyle bir durum var eğer bu adamlar bu müziği ciddi olarak yapıyorlarsa gerçekten ruhsal sorunları var demektir ve müzik dünyasına hiçbir şey vermiyorlardır. Ama benim görüşüm bu müziği tamamen zevk olsun diye yaptıkları yönünde. O zaman işte metal müzikte çok enteresan bir alt dal olarak yerini alır bu grup. Murderdolls ne yazık şu an aktif durumda değil. Grup elemanlarının hepsi farklı projelerde yer alıyorlar. Bunlar içinde Wednesday 13 buna benzer bir müziği kendisi solo albümler yayınlayarak devam ettiriyor. Grup hakkında birkaç anektod ile yazıyı bitirmek istiyorum. Metal Hammer'ın bir partisinde Cradle'dan Dani Filth ile tartışan davulcu Ben Graves, Dani abimizi binadan dışarı atabilecek kadar güçlü bir şahsiyet. Ayrıca Iron Maiden ile turnedelerken neredeyse turneden kovuluyorlarmış. Sebebi ise grubun olumsuz davranışları. Sabahın 4'ünde otelde yapılan parti sırasında sarhoş olan Murderdolls elemanlarından Graves'in yanlışlıkla Iron Maiden ekip elemanlarından birine şişe fırlatması ve Joey'nin bir başka ekip elemanının üzerine işemeye kalkışması, turneden kovulmalarına sebep olacakmış. Elemanlar da böyle eğlenceli tipler. Sürekli bunalım müzik dinleyen Türk Rock gençliği için ilaç olabilecek bir müzik bu. Neşelenmek istiyorsanız ve zombie metalde bana katılmak istiyorsanız dinleyiniz dinletiniz.

Murderdolls:
Wednesday 13: Vokal
Joey Jordison: Gitar/Geri Vokal
Tripp Eisen: Gitar
Acey Slade - Gitar...Tripp Eisen yerine
Ben Graves: Davul
Eric Griffin: Bas

Beyond the Valley of the Murderdolls:
1. "Slit My Wrist" : 3:50
2. "Twist My Sister" : 2:06
3. "Dead In Hollywood" : 2:49
4. "Love At First Fright" : 3:07
5. "People Hate Me" : 4:49
6. "She Was A Teenage Zombie" : 3:02
7. "Die My Bride" : 3:14
8. "Graverobbing U.S.A" : 3:21
9. "197666" : 2:19
10. "Dawn Of The Dead" : 3:43
11. "Let's Go To War" : 3:23
12. "Dressed to Depress" : 2:13
13. "Kill Miss America" : 2:27
14. "B-Movie Scream Queen" : 3:49
15. "Motherfucker I Don't Care" : 2:55

Toplam: 46:31

Hiç yorum yok: