4 Temmuz 2008 Cuma

Testament - The Formation Of Damnation (2008)

Testament ile olan sımsıkı ve sarsılmaz ilişkimin başlangıç noktası "Low" albümüdür. Low albümünü dinlediğimden beri Testament favori gruplarımın arasındadır. Thrash dinleyen biri Testament'ı sevmemezlik edemez. Electrocute ile zaten yeterince gruba olan saygımızı göstermişliğimiz de vardır. Dile kolay; The Gathering albümünün üstünden 9 yıl geçti. The Gathering all-star bir kadroyla yapılan müthiş bir albümdü. Aradan 9 yıl da geçince beklentiler her kesimden çok arttı. "The Formation of Damnation" benim beklentilerimi yeterince karşıladı.

Grup 9. stüdyo albümü TFOD orijinale en yakın kadrosuyla çıkardı. Lead gitarda Alex Skolnick, Basta Greg Christian ve davulda eski Slayer elemanı Paul Bostaph ile 9 yılın acısı yeterince iyi bir şekilde çıkarılmış. Albüm 1 intro artı 10 şarkıdan oluşuyor.

Albüm genel olarak "The Gathering"in kaldığı yerden devam ediyor. Parçalar modern thrash soundunun örnekleri arasında. Grubun Chuck Billy ile beraber diğer beyni Eric Peterson death metal ve hatta yer yer black metal melodilerini yan grubu Dragonlord'un etkisiyle olsa gerek, parça altyapılarına iyice yedirmiş. Albümün genelinde Eric'in etkisi çok fazla bunu ilk dinleyişte Eric'in müzikal kimliğine alışkın olan kişiler hemen hissedecetir. Alex Skolnick'in dönüşü bence grubun sounduna pek fazla etki etmemiş. "The Ritual"deki gibi bir etkiden bashetmek söz konusu değil. En büyük etkisi "The Gathering"e göre daha fazla gitar solosu olması ve şarkıların bazı noktalarında Skolnick patentini hissettirmesi. Paul Bostaph kolundaki sakatlığından sonra harikulade bir dönüş yapmış. Tuşeleri çok sağlam hiç bir falso yok. Gerçi bu noktalar zaten üst düzey bateristler için tartışılmayacak noktalar ama adam sakatlıktan geldiği için bashetmek gerek. Greg Christian D.D. Verni ile thrash metalin en iyi basçılarından bir tanesi ama bu albümde pek etkisini hissetmedim. Sadece son parçada yeteneğinden bir demet sunuyor. Chuck Billy zaten "Low" döneminden beridir edindiği death metal vokallerini burada da konuşturuyor. Adam yaşlanmasına rağmen vokal kabiliyetinden hiçbir şey kaybetmemiş. Taktir etmemek elde değil. Şarkı sözleri biraz garip olsa da genel anlamda Chuck'ın vermek istediği mesajlar anlaşılıyor. Miksaj kısmı iyi olmuş ama mastering kısmında bence Andy Sneap iyi bir iş başaramamış. Davul kickleri ve baslar yutulmuş. Gitar ve vokallerde herhangi bir sorun yok ama "First Strike Still Deadly" albümündeki mükemmele yakın sounda ulaşamamışlar. Sound o yüzden yeterince öldürücü değil.

Albüm "For the Glory Of..." introsu ile başlıyor. Güçlü bir başlangıç. Albüm boyunca headbang yaptıracağını hissettiriyor. Skolnick aralara soloları yerleştirmiş hemen. Devamında "More Than Meets The Eye" hız kesilmeden devreye giriyor. Chuck'ın heyecan dolu ve güçlü vokali dinleyiciyi havaya sokmakta başarılı. Aksak ritmli çift kroslar, beyne nişan alan thrash ritmler ve Skolnick ve Peterson solo atışmarıyla bence albümün en çok öne çıkan parçası. "The Evil has Landed" parçası nev york kulelerine yapılan saldırıları ele alan death metal çığlıklarına rastlayacağımız, klasik Skolnick sololarını barındıran karakteristik bir Testament parçası. Albümle aynı adı taşıyan "The Formation Of Damnation", death metal vokaliyle thrash metalden çok death metale kayan ırak savaşı karşıtı bir çalışma. Parçanın ortasındaki kesik savaş ritmli bölüm Chuck'ın vokaliyle müthiş bir hal alıyor. Melankolik solo da afyon kaymağı niteliğinde.

"Killing Season" savaşa giden bir askerin düşüncelerini anlatan bir şarkı. Ritm gitarın tek başına bölüm aralarını doldurması ve trampet ve altoların etkili çalınması şarkıyı benim gözümde iyiler arasına koyuyor. Arkasından gelen Afterlife ise ikinci favori şarkım. Parçadaki akıcı ritm gitarlar ve özellikle nakarat kısmı çok leziz. Bu albümde, bu şarkıyla özellikle, dikkatimi çeken bir nokta solo kısımların başlamasından önce şarkıların birden hızlanması ve davullarla beraber hafif karmbol bir hal alması. Ardından da solonun öldürücü darbeyi vurması. "F.E.A.R" şarkısı ise Chuck'ın neden bu kadar iyi bir vokalist olduğunu kanıtladığı şarkılardan bir tanesi özellik sonundaki FEAR çığlıkları ve kükremesi gerçekten korkutucu! Kapanış şarkısı "Leave Me Forever" ise albümdeki tüm elementleri bir arada toplayan bir parça. Akılda kalıcı ritmleri ve melodileriyle iyi bir kapanış parçası. Chuck death metale geçtiğinde zaten insanın gaza gelmemesi mümkün değil.

Sonuç olarak TFOD iyi bir albüm. Her thrash severin rahatlıkla dinleyeceği kaliteli bir yapım. Yılın şu ana kadarki dinlediğim en iyi albümlerinden bir tanesi. chuck Billy ve Eric Peterson iyi bir prodüksiyona imza atmışlar. Bay Area Thrash'inin bence şu anki tek temsilcisi Testament'ın bu karakteristik son albümünü alın ve dinleyin.

Testament:

Chuck Billy: Vokal
Eric Peterson: Ritm, Lead Gitar
Alex Skolnick: Lead Gitar
Greg Christian: Bas
Paul Bostaph: Davul

The Formation Of Damnation:

  1. For the Glory of... : 1:12
  2. More Than Meets the Eye : 4:31
  3. The Evil Has Landed : 4:44
  4. The Formation of Damnation : 5:10
  5. Dangers of the Faithless : 5:47
  6. The Persecuted Won't Forget : 5:49
  7. Henchman Ride : 4:00
  8. Killing Season : 4:52
  9. Afterlife : 4:13
  10. F.E.A.R. : 4:46
  11. Leave Me Forever : 4:28

Hiç yorum yok: