4 Temmuz 2008 Cuma

Konkhra - Weed Out The Weak (1997)

Rock müziğin yeni adresinde incelemeleri okurken "k" harfine geldiğimde Konkhra ile ilgili bir albüm kritiği olmadığını gördüm. Bunun üzerine grubun en iyi albümünün kritiğini yapmaya karar verdim.

Konkhra, Danimarka kökenli bir grup. Grupta birçok eleman değişikliğinden sonra, grubun beyni Anders Lundemark, 1997 yılında Machine Head'in ilk davulcusu Chris Kontos'u ve death metal virtüözü James Murphy'i kadroya dahil etti. Böylece grup amerikalı ve danimarklı elemanlardan oluşan kıtalarlarası bir grup konumuna geldi. Albümün prodüktörlüğünü, miksajını ve mühendisliğini James Murphy üstlendi. Davul kayıtları Kaliforniya'da gerçekleşti. Diğer kayıtlar ve miksaj Avrupa'da
yapıldı. Grup kıtalararası olunca bu kadronun tekrar bir albüm yapması tabii ki çok zordu. Ama yaptıkları albüm Weed Out the Weak, death metalin en özgün albümlerinden biri haline geldi.

Weed out the Weak albümünde bir death'n'roll havası var. Gitar tonları o kadar iyi bulunmuş ki, gitarlar cayır cayır yanıyor. Davullar yeterince uygun ve sert. Davul tonları iyi ayarlanmış. Albüme verdiği enerji çok iyi. Baslar kendini iyice hissettiriyor. Gitar ve bas uyumu çok iyi. Vokaller çok çok iyi değil ama albümün havasıyla yeterince örtüşüyor. Bazı noktalarda vokaller yetersiz kalıyor. Vokallerin clean ve brutal geçişleri hoşuma gitti. Vokaller şarkıdan şarkıya farklılık gösteriyor. Bu kötü anlamda değil. Şarkıda verilmek istenen duyguya göre değiştiği için akıllıca bir tercih olmuş. Lead gitarlar ise albümün en can alıcı noktası, James Murphy resmen döktürmüş. Adama boşuna virtüöz denmiyor. Müthiş sololar, insanı gaza getirip "anne ben de gitar virtüözü olmak istiyorum" havasına sokuyor.

Albüm, At the Gates ile başlayan bir gelenek haline dönüşen, birbirine bağlı iki şarkı şeklinde başlıyor. Yani birinci ve ikinci şarkı arasında bir saniye kadar bir fark var. Albümün açılış şarkısı Heavensent James Murphy'nin muhteşem solosuyla kendini dinletiyor. Albümü özetleyen bir parça o yüzden açılış parçası seçilmesi bence iyi olmuş. Bu 57 saniyelik solo açıkçası dinlediğim en iyi sololardan biri. Parçaya kulak kabartmakta hiç bir sakınca yok.

Parça biter bitmez Time Will Heal devreye giriyor. Biraz önce bashettiğim geleneği hemen farkedebilirsiniz. Bu numarayı In Flames "Colony" dönemlerinde çok iyi kullanmıştı. Parça çok gaz, albümün öne çıkan parçalarından biri. Thrash riffleriyle benden artı puan alan bir parça. Parçanın sonundaki çığlıklarda vokalin neden bazı noktalarda zayıf kaldığını söylediğimi gözlemleyebilirsiniz.

Üçüncü parça Crown Of The Empire şarkısının başlarında gitarlar gerçekten cayır cayır yanıyor. Arkadan dozunda verilmiş klavyeler parçayı mistik bir havaya sokuyor. Ben albümü ilk olarak, orta okul yıllarında dinledim. O zamanlar favori parçam buydu. Bu ilk üç şarkı Lundemark imzası taşıyor. Death metalin içine rock'n'roll etkisinin çok iyi yerleştiğini bu üç parçada anlıyorsunuz.

Ardından gelen arasıcaklar niteliğindeki enstrümental Kinshasa Highway şarkısı Kontos ve Lundemark imzası taşıyor. Doğa sesleri ve distorsiyonsuz bu perküsyon şarkısı güzel bir çalışma olmuş. Albümdeki enstrümental şarkılarda sevdiğim nokta, şarkıların bittiğinde diğer şarkılara geçiş yaparken insanı acayip gaza getiriyor olması. İşte bu noktada olaya giren Through My Veins görevini yeterince yerine getiriyor. Öğrendiğim kadarıyla bu şarkı radyolara verilen çıkış parçasıymış. İyi bir parça ama ben Heavensent'i tercih ederdim. Parçadaki groovy öğeler iyi oturtulmuş örneğin solo devam ederken aniden kesilip hafif akustik bir dans ritmi duymanız ve ardından tekrar soloya devam edilmesi modaya uygun olmuş.

Albümün altıncı parçası olan The Reckoning orta tempoda bir parça. Thrash ritmleri kullanılmış ama temposu çok yüksek olmadığı için kendini pek belli edemiyor. Bir sonraki parça olan Misery benim favori parçam. Sebebiyse parçanın çok duygu yüklü olması. Vokaliyle, davullarıyla, sololarıyla (parçanın bir bölümünde sadece solo gitarın olduğu bir bölüm var ki) , şarkı sözleriyle süper bir parça:
What a grand day
to again accomplish nothing
on this evening of your life decided
to live is just to die

Sekizinci parça Melting'de vokallerin nasıl değiştiğini görüyorsunuz. Parçaya çok kasvetli bir hava veriyor. Ardından gelen Inhuman keman ile başlıyor ve güzel bir ritm ile gitarlar devreye giriyor. Ardından klavye arka planda çalmaya başlayınca değişken vokallerle beraber süper bir gitar riffi duyuyorsunuz. Bu üçünün uyumu çok iyi.

Onuncu Pain And Sorrow (Segue) parçası Kontos/Lundemark/Murphy imzası taşıyan enstrümental bir şarkı. Albümün sonuna doğru iyi bir hazırlayış niteliğinde. Kullanılan bayan vokaller klavyeler çok harika. Enstrümental şarkı yapmayı Konkhra iyi biliyor bence. Albümün kapanış şarkısı My Belief Murphy ve Lundemark tarafından yapılmış. Ateizm konusunu işleyen şarkı süper bir kapanış parçası. Bas tuşeleri çok sağlam. Murphy lead gitarda yine döktürüyor. Rock'n'roll etkisi en iyi bu parçada kendini
göstermiş. Tam anlamıyla Death'n'roll bir parça.

Weed Out The Weak albümü yayınlandığı zaman Muhafazakar death metal dinleyicileri tarafından çok yadırgandı. Bence yıllar sonra ne kadar haksız olduklarının farkına vardılar. Yenilikçi ve orijinal müzik hep iyi olmuştur. Dinleyiciler de bunun farkında. Çünkü Weed Out the Weak Diehard Records'un gelmiş geçmiş en çok satan albümü. Albüm resmen firmaya level atlattı. Çok eskiden okuduğum bir yorum vardı. Nerede okuduğumu hatırlayamıyorum ama albümle ilgili şu cümle çok hoşuma gitmişti: Weed Out the Weak albümünü popçuların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Bu yüzdendir ki siz iturocks üyeleri ve ziyaretçileri bu albüm dinlemediyseniz dinleyiniz, dinletiniz. Pişman olmayacağınızı garanti edebilirim.

Konkhra - Weed Out the Weak

Anders Lundemark - Vokal/Gitar
James Murphy - Gitar
Jack Christensen - Bas
Chris Kontos - Davul

1. Heavensent (3.29)
2. Time Will Heal (3.44)
3. Crown Of The Empire (4.51)
4. Kinshasa Highway (1.27)
5. Through My Veins (4.18)
6. The Reckoning (4.37)
7. Misery (4.22)
8. Melting (3.56)
9. Inhuman (4.38)
10. Pain And Sorrow (Segue) (1.58)
11. My Belief (5.20)

Toplam: 42.39

Hiç yorum yok: