10 Haziran 2008 Salı

Blackfield - Blackfield



Blackfield; Porcupine Tree ve bir yığın başka projesiyle tanılan, Opeth in zanlımca en iyi albümlerinin prodüktörü ve Ses Mühendisi Steven Wilson 'ın ve Israil de ünlü Pop Şarkıcısı Aviv Geffen'in oluşturduğu bir grup. Yaptıkları müziğe gelirsek tamamiyle
Steven Wilson a yabancı insanlarında gayet memnun kalacağı bir tarz. Kimileri Atmosferik
Pop dedi ama zanlımca Progresif Pop-Rock(gerçi tarzlarına isim koyarak büyük bir
saygısızlık da yapmış oluyorum).

Içinde melodik müzik ve hüzünlü atmosferler, her türlü tarzdan barındıran müzikal anlamda inanılmaz tok ve güzel karşımızdaki albüm.
Kullanılan enstrümanlar bildiğimiz rock kalıplarının içinde. Akustik, Elektrik gitar (kimi zaman *e-bow kullanımı da mevcut), Elektrik bas gitar, Davul ve perküsyon, Trio tadında yaylılar, Basit ama inanılmaz dolu piyano partisyonları, kimi zaman trip-hop tadı veren beatbox lar bu albümde mevcut.

Kayıt Aviv Geffen in stüdyosunda Israil de ve Steven Wilson'ın Ingilteredeki stüdyosunda yapılmış. Porcupine Tree'nin In Absenthia DVDA miksinde dünya çapında ödül alan Steven Wilson'un bu yeteniğini tanımlamama imkan yok. Enstrümanlar ortalıkda uçuşuyor resmen. Zaman zaman koro olan vokaller sanki duvarlardan sekip kulaklarınıza yol arıyor. Bir anda bütün enstrümanların doluştuğu bölümlerde sanki bütün ses içinizden dışarı vuruyor.

Albümü aynı tadda canlı çalmaya kalkışırlarsa kesinlikle tonmaister a şarkıların notaları gibi bir efektlendirme ve miksaj kağıdı verilmesi derecede aktif, ama sesi cıvıtmadan kullanılmış bir efektlendirme var. 5 saniye evvel düz olarak dinlediğiniz ana vokal bir anda size cızırtılı ve 3 tane geri vokalle geri dönebiliyor.

Bu kadar üstünde oynanmışlık olmasına rağmen şarkılar genelde gayet basit yapılı. Çalımı kesinlikle virtüözlük istemeyen gayet basit ama vurucu bir yapıda. Bunun yine aksine albümde bir çok enstrüman ve tarz harmanlanmış. Grubu benim gözümde progresif yapan bu değil ama. Harmanlama tarzları kesinlikle kendini belli etmeyen cinsten.
Bildiğiniz hüzünlü pop şarkısı çalarken arkada araya atılmış şarkıda bir kere
duyabileceğiniz bir blues riffi, yada vokaller ve yankı arasında kaybolmuş bir slide gitar dan bahsediyorum.

Kişisel kanım, bu albümü herhangi bir müzik dinleyicisinin huzurlu bir yaz akşamında yada etrafta ki gürültüden bıktığında gayet güzel hazmedebileceğidir. Niye ise bana 80-90 dönemi baladlarını hatırlatan bu albüme ilk dinlediğimde hayran kalmıştım. Kimi zaman nefes aldırtmayan hüzünü ve loş yapısıyla biraz bünyeyi zorlasada Blackfield'e en azından bir kere zaman ayırın derim.


Blackfield - Blackfield
2005 Koch Records

Steven Wilson - Gitar, Vokal, Bas ve geri kalan programlama, miksaj işleri
Aviv Geffen - Gitar, Vokal

1. Open Mind
2. Blackfield
3. Glow
4. Sears
5. Lullaby
6. Pain
7. Summer
8. Cloudy Now
9. The Hole In Me
10. Hello

http://www.blackfield.org/
http://www.youtube.com/watch?v=5fJLalIKw5o&search=blackfield
(blackfield adlı şarkının klibi)


*= e-bow benim ilk olarak the beatles da rastladığım daha sonra memleketimizde Erkan Oğur'un da kullandığı bir müzik aletidir. Gitarın tellerine yaklaştırdıkça tellerinin titreşimini artıran ve böylece gitardan bir nevi keman sesi elde etmeye yarayan bir adet aletdir.

Hiç yorum yok: