12 Haziran 2008 Perşembe

Explosions in the Sky - How Strange, Innocence (2000-2005)

Explosions in the Sky - How Strange, Innocence (2000-2005)

Post rock'ın en baskın gruplarından olan Explosions in the Sky'ın resmi olmasa da ilk albümü. 2000 yılında grubun kendi çabasıyla (Sad Loud America şirketi adıyla) kaydedilen "How Strange, Innocence", yine grup tarafından CD-R'lara yaklaşık 300 adet basıldı. En azından kayıt ve dağıtım açısından demo sayılabilecek bu albüm konserlerde seyirciye sunuluyordu. Albümün grup tarafından satılan orijinal kopyaları, manevi değerinden olsa gerek, e-bay'de 200$'dan daha yüksek fiyata alıcı bulmakta.

Varolan bir albümün tekrar basılması pek hoşgörüyle karşılanacak bir durum olmasa da, bu albümde bir istisna söz konusu. EitS dinleyicileri "How Strange, Innocence"ı albüm yeniden basılana kadar ancak kopya CD'lerden veya MP3'lerden dinleyebilmekteydi. Başarılı iki albüm ve 2004 yılında "Friday Night Lights" filmine hazırladıkları soundtrack albümle birlikte hızlı bir ivme kazanan grup; hem ticari açıdan, hem de dinleyicilerini memnun etmek açısından yerinde bir zamanlamayla 1 yıl sonra ilk albümünü profesyonel bir şekilde basıp dağıtma kararı aldı. Bu şahane albüm 2005 yılında EitS'nin hâlâ çalışmakta olduğu "Temporary Residence" tarafından yeniden basılarak piyasaya sürüldü.

Albüme göz atacak olursak, 5 yıl içinde olgunlaşmış olan EitS'nin en amatör ruha sahip albümü diyebiliriz. Müzikal açıdan da, diğer albümleri düşündüğümüzde oldukça sade parçalara sahip. Akustik gitarların ve temiz gitar tonunun kullanıldığı kısımlar oldukça fazlayken distorsiyonlu partisyonlarda bir eksiklik varmış gibi geliyor. Temiz kısımlarda müziğin sadeliği ve basla olan uyumu güzel bir atmosfer yaratıyor ve sizi müziğin içine çekiyor. Ancak hızlanan distorsiyonlu kısımlarda davullar daha çeşitlemeli, baslar daha yaratıcı olabilirmiş sanki. Bu nedenle fazla tekdüze gelebiliyor bu kısımlar.

Albümün açılışını yapan "A Song for Our Fathers", yapı olarak albümün en basit parçası sanırım. Temelde tekrarlayan bir partisyon (loop) üzerine oturan parça, bu loop üzerinde yapılan çeşitlemeler, oynamalar, tempoda hızlanma-yavaşlama ve distorsiyon sonucunda yaklaşık 6 dakikalık bir parça elde edilmiş. Sizi EitS'nin müziğiyle tanıştıran bu parça albümün iyilerinden.

"Magic Hours" ve "Time Stops", bu albümün iki yıldızı. "Magic Hours" farklı duyguları ve hisleri aynı anda verebilen ve birkaç bölümden oluşan bir parça. Bir bölümde şahane bir kumsalda serin kumlara uzanırken, bir diğerinde zifiri karanlıkta bir mum ışığı arıyorsunuz. Kezâ kimden kaçtığınızı bilmeden, deliler gibi koştuğunuz bir bölüm de var bu parçada. Dinleyene göre bu bölümler farklı mekânlara, olaylara ve hissiyatlara bürünebilmekte.

Time Stops'da 5. dakikadan itibaren dinleyen için zaman gerçekten duruyor. Parçanın son 5 dakikasını dinlerken gözlerinizi kapatmalı, diyafram nefesi alıp olabildikçe tutmalı ve müziği dinlemek dışında hiçbir şey yapmamalısınız. Ancak bu şekilde zamanın işlemediği tünelden geri çıktığınızda kendinize gelebilirsiniz.

Albümün son parçası ise ağır tempoda ve hüzünlü bir parça. Âdeta size albümün biteceğini, müziğin susacağını bildiriyor.

"How Strange, Innocence", müzikseverleri post rock'la tanıştırmak için iyi bir albüm. Fazla ekstrem ve deneysel olmayan, olması gerektiği gibi bir albüm diyebilirim.



Explosions in the Sky - How Strange, Innocence (2000)Explosions in the Sky
How Strange, Innocence
(Sad Loud America, 2000 - Temporary Residence, 2005)

Mark Smith - Gitar
Munaf Rayani - Gitar
Christopher Hrasky - Davul
Michael James - Bas

1. A Song for Our Fathers (5:42)
2. Snow and Lights (8:17)
3. Magic Hours (8:29)
4. Look into the Air (5:30)
5. Glittering Blackness (5:30)
6. Time Stops (9:55)
7. Remember Me as a Time of Day (5:27)

Toplam süre: 48:50

Hiç yorum yok: