12 Haziran 2008 Perşembe

Oasis - Don't Believe the Truth (2005)

Oasis - Don't Believe the Truth (2005)

Oasis ile tanışmam 1995 yılına dayanır. Şu anda adını hatırlamadığım bir kanalı izliyorduk. Bir adam, pikaba üzerinde OASIS yazan bir plak taktı ve müzik başladı. Efsane parça Wonderwall'un klibinden bahsediyorum. Klibi izlerken adeta kendimden geçmiştim. Bunda o zamana kadar olan rock repertuarımın darlığının ve yaşımın (13) da etkisi vardı tabii ki. O sıralar sıklıkla Beatles dinliyordum. Grubun Beatles'a benzerliği de hoşuma gitmişti. Zaten daha sonra, Oasis'in, Beatles'ın vârisi olarak anıldığını da öğrenmiş bulundum. O yıllar grubun "Definitely Maybe" ve "(What's The Story) Morning Glory" adında iki harika albümü bulunuyordu. Morning Glory'nin aldığım ilk yabancı kasetlerden olduğunu da itiraf edeyim. Oasis, saydığım o iki albümden sonra İngiltere'de öylesine büyümüştü ki. Beatles'dan sonra en çok satan grup olmuştu. Tüm dünyada da milyonlarca hayrana sahipti. İki sene sonra çıkan, ilk iki albüm kadar iyi olmayan "Be Here Now" ile grup kalıcılığını iyice ispatlamıştı.

Oasis birbirine zıt karaktere sahip Liam ve Noel Gallagher kardeşler tarafından kurulmuştur. Liam asi ve yaramaz kardeş, Noel ise ciddi ve günü kurtaran adam olarak tanımlayabiliriz sanırım. Bunun nedeni, Liam canı sıkıldığında konseri bırakıp gittiği durumlarda, Noel'in hiçbir şey olmamış gibi vokale geçerek konseri sürdürmesidir. Hatta bir keresinde, Liam konseri bıraktıktan sonra bir bira kapıp oturup grubu izlemiştir. Bu arada Noel'in solak olmasına rağmen gitarı sağ elle çaldığını da söylemeden geçemeyeceğim.

Oasis, 1997'de çıkarttığı Be Here Now'dan sonra uzun bir duraklama sürecine girdi. 1997-2002 arasında "Standing on the Shoulder of Giants" ve "Heathen Chemistry" adlı iki vasat albümün yanı sıra "Familiar to Millions" adında 2 CD'lik bir canlı albüm de yayımladı. Ne tesadüftür ki bu yıllar arasında Oasis'in o sevdiğim sade logosu gitmiş ve yerine süslü bir yazıtipiyle yazılmış Oasis yazısı gelmişti. Logoyla birlikte grubun müziği de değişmişti, duraklamıştı ve hatta iyice gerilemişti. Son albüm "Don't Believe the Truth"un çıkacağı haberini aldığımda, eyvah yine berbat bir albüm geliyor diye düşündüm önce. Eğer gerçekten öyle olsaydı bu Oasis'in (en azından benim için) sonu olurdu. Albüm çıkmadan önce web sitelerinde verilen kapakta, Oasis'in eski logoya döndüğünü gördük. Bu bende bir tebessüm yarattı. "Acaba..." diye düşündüm. "Logodaki geri dönüş müziğe de yansıyacak mıydı?"

Gerçekten de öyle oldu. "Don't Believe the Truth" belki bir "Definitely Maybe" değil ama, kesinlikle grupta hâlâ ışık olduğunu ispatlıyor. İlk iki albümde olduğu gibi bu albümdeki parçaların çoğu bir-iki dinlemeden sonra akılda kalıcı. Yabancılar bunu "catchy song" olarak tabir ediyorlar. Oasis bunu nasıl yapıyor bilmiyorum; ancak bu konuda oldukça başarılı.

Albümde Noel, vokallerde eskisinden çok daha ön planda. Ayrıca bu albümü diğerlerinden ayıran özellik, Oasis'in bir grup olduğunun farkına varılması. Önceki albümlerde parçaların çoğu Noel tarafından yazılıp besteleniyordu. "Don't Believe the Truth"taki parçalar, diğer albümlerin aksine, yine Noel'in öncülüğünde fakat diğer grup elemanlarının da ortaklaşa çalışması sonucu ortaya çıkmış. Oasis, 2004'te gruptan ayrılan (atılan) Alan White'ın yerine geçici olarak (umarım kalıcı olur) Beatles'ın efsanevi davulcusu Ringo Starr'ın oğlu Zak Starkey'le çalışıyor. Albümün kayıtlarında da davullar Zak'e emanet edilmiş.

Albümün ilk single'ı olarak yayımlanan "Lyla", "Love Like a Bomb", "Mucky Fingers" ve klibi çekilen "The Importance of Being Idle" dikkat çeken parçalar arasında. Açılış parçası olarak seçilen "Turn up the Sun" ise güzel bir seçim. Oasis'in ilk albümlerinde de bulunan fakat daha kirli ve grunge'a benzeyen Rock'n'roll melodileri bu albümde temizlenmiş olarak mevcut. Aynı etki vokalde de bulunuyor. Vokal artık daha sakin, eskisi gibi çatallı değil. "Champagne Supernova" tadı veren "Let There Be Love" da oldukça hoş, yavaş bir parça.

Sonuç olarak, Hard rock/Rock'n'roll severlerin en az bir kez dinlemesini düşündüğüm bir albüm "Don't Believe the Truth". Oasis sevenlerin ise kesinlikle edinmesi gerekiyor. Oasis'in dönüşü muhteşem olmadı ama, bundan önceki iki albüme bakılırsa oldukça iyi bir dönüş gerçekleştirdi. Umarım sonraki albümlerde çıtayı daha da yükseltir.


Oasis
Don't Believe the Truth
(Epic, 2005)

Liam Gallagher - Vokal
Noel Gallagher - Gitar/Vokal/Geri vokal
Gem Archer - Ritim gitar/Geri vokal
Andy Bell - Bas
Zak Starkey - Davul

1. Turn Up the Sun [Bell]
2. Mucky Fingers [Gallagher]
3. Lyla [Gallagher]
4. Love Like a Bomb [Gallagher, Gem]
5. The Importance of Being Idle [Gallagher]
6. The Meaning of Soul [Gallagher]
7. Guess God Thinks I'm Abel [Gallagher]
8. Part of the Queue [Gallagher]
9. Keep the Dream Alive [Bell]
10. A Bell Will Ring [Gem]
11. Let There Be Love [Gallagher]

Hiç yorum yok: