10 Haziran 2008 Salı

Winds - The Imaginary Direction of Time


Bu albüm profesyonel birçok müzisyenin ortak yapımı olan Winds projesinin ürünü. Grup kaba taslak tanımlanırsa metal müzik içerikli yeni bir tip klasik müzik yapıyor.

Ülkemizde henüz ne yazık ki o kadar popüler olmayan Winds'i biraz tanıtarak yazıma başlamak istiyorum.

Winds ana elemanları 4 kişi olmak üzere bir çok session eleman barındıran bir progresif neo-klasik metal grubu. Grupta vokalleri yapan ve sözleri yazan “Lars Eric Si” aynı zamanda grubun bas gitaristi ve yaylıların aranjmanını da yapan kişi. Gitaristleri “Carl August Tidemann” Hollywood'da ki Guitar Institute of Technology'den mezun ve çok saygın bir tekniğe sahip (kısa bir zaman Arcturus'da da çalmışlığı var). Davulcuları “Jan Axel Von Blomberg” ya da çoğumuzun bildiği adıyla “Hellhammer” bir çok grupta da olduğu gibi bu grupta da davuluyla çok güzel partisyonlar yazmış.

“Andy Winter” grubun sözlerini ve klavye/piano partisyonlarını yazmakla meşgul olan kişi. Winter ayrıca öbür grubu “Age of Silence” ve “Subterrenanean Masquerade”de de yeteneklerini konuşturuyor.

Albüme döndüğümüzde ilk olarak göze çarpan bu grubun neo-klasik adı altında, barok müziği bir daha fırınlayıp bize sunmamaları. Grubun tarzı klasik enstrümanları da ihtiva eden progresif bir klasik müzik. Yani distortion eklenmiş değil, tamamiyle yapı olarak klasik armoniye aykırı ve progresife daha yakın. Albümde yükarıda sayılan elemanlara ek olarak 2 kişi keman,1 kişi viyola, 1 kişi de çello çalıyor. Yaylılar ve piano yaygın olduğu üzere sadece bir iki introya değil bütün albüme saçılmış.

Sesin geneline bakıyor olursak, albüm gayet temiz ve soğuk kaydedilmiş. Bütün enstrümanlarda kuzeyin soğukluğu gayet belirgin. Vokaller sanki komada olup da, umrunda olmayan bir insandan geliyormuşcasına düz ama buna karşın gayet armonik. Enstrüman kayıtları fazla mıncıklanmamış ve doğal tonlarına bırakılmış. İnleyen reverblere, 35 kere kaydedilmiş gitarlara sağdan sola uçuşan zillere pek rastlanmıyor; ki bu da soğukluğa gayet güzel katkıda bulunuyor.

Son yorumum, bu albümü edinin derim. Gerçek anlamda kaliteli neo-klasik müzik ve yerli yerinde kullanılmış enstrüman partisyonları dinlemek isteyen herkese tavsiye ederim. Kişisel bir yorum olarak da moraliniz bozukken dinlememenizi tavsiye ederim.

Notum: 9.5/10

Hiç yorum yok: