19 Haziran 2008 Perşembe

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss


Sadece dört şarkıdan oluşan bir mükemmelliğe daha önce tanık oldunuz mu? Black Metal'in en tartışılan kişiliğinin bu başyapıtını tanımlamak için kullanabileceğiniz tek kelime bu: İnanılmaz...

Evet albüm gerçekten çok iyi ama zannetmeyin ki harika bir kayıtla karşı karşıyasınız. Aksine mastering'den geçmemiş bir kayıtla karşılaştığınız hissine kapılıyorsunuz dinlerken. O zaman bu albüm mutlaka herkese hitap eden bir anlayışla yazılmış olmalı... Hayır demeliyim buna da... Açık konuşmalı, bu albüm her türde Rock dinleyicisinin dinleyip sevebileceği bir albüm değil... Neşeden ve umuttan eser yok çünkü duyacaklarınızda.Öyleyse çok mu teknik? Kesinlikle hayır. Saplantılı bir yaklaşımı temsil ettiğinden, bir riff defalarca ve defalarca tekrarlanıyor aslında. O zaman çok melodik ve akılda kalıcı bir albüm bu öyle değil mi? Başka sebebi olamaz herhalde. Hayır. Albüm öyle delicesine melodik bir albüm de değil ve evet bu özel albümü "özel" kılan bambaşka sebepler var.

İlk olarak albümün adıyla başlayalım. Hvis Lyset Tar Oss, Işık Bizi Aldığında anlamına geliyor. Burzum kelimesi de Türkçe'ye "Karanlıklar" olarak çevrilebilir. Ve şimdi albümle ilgili fikir sahibi olmak için kapağa bir kez daha bakın lütfen. İşte bu albüm çalmaya başladığınızda hissedeceğiniz herşey bu kapağa baktığınızda duyumsayacaklarınızla aynı. Kaybolmuşluk hissedeceksiniz ilk duyduğunuz synth sesleriyle. Det Som En Gang Var başladığında kapana kısılmışlık duyacaksınız üzerinizde... Nefret dolu olduğunuzu hissedeceksiniz... Daha ilk saniyesinden itibaren ritm çalmak yerine gitarı tırmalayan akorlar sizi karanlıklara çekecek... Derinlere... Ta ki siz ışığı bulana kadar ve onu terk etmeyi seçene kadar...Baterilerin tomtomlarda gezmesinden sonra deliliğin sınırında olduğunu hissedeceksiniz... İç dünyanızı bir süre daha gezecek cızıırtılı gitarlar... Karanlık klavyelerle dipsiz ormanlara gireceksiniz ve işte orada... Orada çığlık çığlığa can çekişen vokallerini duyacaksınız Burzum'un... Istırabın sesini...

Gerçek adıyla Varg Vikernes (ya da Mayhem üyesiyken kendine yakıştırdığı adıyla Count Grishnack) olan bu şahsın dört şarkıdan oluşan bu albümünde diğer tüm Burzum albümlerinde olduğu gibi tüm enstrümanlar O'nun tarafından çalınıyor. Şarkıların ortalama uzunluğu 12 dakika civarında ve her bir şarkı sizi bu dünyadan koparacak güçte. Bununla birlikte ayrı ayrı dinlemenizi tavsiye etmiyorum. Odanıza kapanın ve tümünü dinleyin albümün. Zaten o sizi kendi karanlık, sisli ormanlarına taşıyacaktır ve oradan dönmek ya da dönmemek size kalmış... Son şarkı olan Tomhet (bu şarkıda Boşluk olarak çevrilebilir Türkçe'ye) sizi asla uzaklaşmak istemediğiniz bir yere koyuyor çünkü. Varg'un hapishanedeyken yapacağı son iki albümün kısa bir örneği bu çalışma. Sadece klavye kullanılarak yapılmış bir çalışma. Varg bu müziği Aryan ve Pagan müziğinin özü olarak tarif ediyor.

Normal şartlar altında tekdüze bulunacak bu albümü, tek düzelikten kurtaran iki önemli etken var...
Birincisi albümdeki ruhun, gerçekten her dinlenildiğinde çok yoğun olarak hissedilebilmesi. Çok az grup depresif ve saldırgan yapısını böylesine iyi yansıtabilir ve Burzum bunu yapmakta en iyilerdendir. Ayrıca bunu yaparken şu anda Black Metal'in klişesi olarak görülebilecek scream vokalleri ve klavyeleri bu müziğe kazandıran kişi olmanın hakkını veriyor demek yanlış olmaz. Ne de olsa ikinci dönem, Norveç bazlı black metalin yaratıcılarından biridir Burzum. (Venom dönemi ilk dönem kabul edilirse.) Üstelik duyacağınız scream vokaller öyle cırcır sesler veya ağlak inlemeler değildir. Varg gerçekten vokal yaparken yırtılan gökyüzünden kin kusar gibidir insanlara.

İkinci sebepse Burzum'un gerçek olmasıdır. Her bir sözüyle ve hareketiyle tamamen gerçek. Sahne numarası değildir hiçbir şey. (Yaptıkları tartışılır olmakla birlikte yeri burası değil.) Söylediklerinin arkasındadır Varg. Bu yüzden kilise kundaklamıştır. Bu yüzden adam öldürmüştür. Bu yüzden herşey bitti dedikten sonra hapishaneden kaçmıştır. (Yakalandığında yanında tam otomatik makinalı bir tüfek vardı.) İçi dışı bir bir adamın yaptığı müzik gerçekten hissettikleridir ve bu müzik sizi onun zihninin derinliklerine götürür.. Ne kadar hastalıklı da olsa... Ne kadar karanlık da olsa... İşte albümü özel kılan budur... Sanat yapmak adına yaptıkları işlerin içinde kaybolanlardan değildir Varg... Sanatı açık ve nettir, çünkü bizzat kendisidir...

Albüm ve Burzum'la ilgili birkaç not:

Varg Vikernes, satanist değildir. Kilisenin şeytanını da kilise gibi reddeder. Günümüzde Pagan olarak adlandırılan (ki aslında Pagan kafir anlamına gelir) doğa temalı, çok tanrılı eski antik dinlere inanmaktadır. Kilise'ye saldırısı bir nevi kilisenin dinine yaptıklarına karşı öc almadır.

Det Som En Gang Var şarkısı pek çok ankette tüm zamanların en iyi black metal şarkısı seçilmiştir.

Albümün miksajı bittikten sonra Varg hapise girmiştir. Aynı dönemde yine bir efsane olan Filosefem albümünün kayıtları da bitmiştir ancak Varg onun miksaj aşamasında bulunamamıştır.

Kendi vokal tarzıyla ilgili şu iki kelimeyi kullanıyor Varg: "War Cry"

Varg Vikernes, şu anda Norveç'te Mayhem grubundan Euronymous'u öldürmek suçundan hapis yatıyor. Burzum olayını kapattığını söylüyor. Cezasını tamamlayınca kendine ait bir çiftlikte hayatını insanlardan uzak olarak tamamlamayı planlıyor. (En azından böyle söylüyor.)

Varg ve Euronymous, Norveç'te satanizm hareketleri olarak anılan eylemlerin fikir babalarıydılar. Sayısız eylemi yöneten bu iki teröristin arkasında kimi faşist partilerin olduğu söylenmekte. Varg ve Euronymous'un karşı karşıya gelmelerindeki en büyük sebebin, Inner Circle adı verilen Black Metal sempatizanı terörist örgütün liderlik kavgası olduğu kabul ediliyor. Varg bu iddiayı hiçbir zaman kabul etmedi.

Albümdeki şarkılar:
1 Det Som En Gang Var
2 Hvis Lyset Tar Oss
3 Inn I slottet Fra Droemmen
4 Tomhet

Sert müzik dinleyenlere, black metale ilgi duyanlara ve deliliik alametlerinden korkmayanlara tavsiye edilir.
Hard'n Heavy ötesini sevmeyenlere pek önerilmez...
Varg'ın yaptıklarını evde ve hayatta denememekse kesinlikle ve kesinlikle hatırlatılır.

Yazar ex-illegal baskan - Eylül 25 2006 17:34:28

Hiç yorum yok: