3 Haziran 2008 Salı

Impaled Nazarene - All That You Fear (2003)

Finlandiya’nın black metal kalesi Impaled Nazarene’nin 11. stüdyo albümü All That You Fear ile black metal adına çizdikleri yolu biraz daha sağlamlaştırdılar. Boşu boşuna Finlandiya’nın black metal kalesi demiyoruz bu adamlara.

Grup 11. albümlerinde 10. albüme nazaran daha değişik bir şey yapmıyor. Bilen bilir Impaled Nazarene bilindik black metal kalıplarının üzerine kurulu bir müzik yapıyor. Fakat hem müzikal yönü hem de lirik yönü ile black metalin günümüz eğilimlerinden farklı bir çizgide duruyor. Grubun müziğini biraz betimlemeye çalışırsak grind davullar ve hızlı gitar, bas gitar ve vokal partisyonları grubun black metal olan kısmı, melodik sololar ise işin heavy metal (hatta new age of british heavy metal) kısmı, zaman zaman ilginçleşen ritimler ise işin punk olan kısmı. Grubun black metal’den lirik olarak farklı olan kısmı ise benim grubu çok sevmemi sağlayan bir diğer yanı.

Evet bu adamlarda tüm kuzeyli black metal gruplarının bahsettiği sapkın düşüncelerden bahsediyorlar, lakin bunu yaparken kullandıkları üslup diğer gruplara nazaran daha samimi. Kuzeyli black metal grupları çoğu zaman kendilerini çok ciddiye alırlar ve bu yüzden de çoğu zaman komik duruma düşerler, ben Impaled Nazare’nin kendisi ve kendi düşünceleri ile de dalga geçebilen bir grup olduğunu düşünüyorum (bknz all that you fear’in promo fotoğrafları ve herhangi bir şarkılarının sözü).

Gruptan ve tarzlarından bahsetmeyi bir kenara bırakıp albüme geri dönelim. Öncelikle sound’dan başlamak istiyorum, kayıtları Astia Studio’da Anssi Kippo ve Teemu Auvinen tarafından yapılan All that you fear’ın miksajı ve masteringi Finnvox’da Mika Jussila tarafından yapılmış. Açıkçası sound her finnvox albümünde olduğu gibi belli bir standardın üstünde, hatta bas gitar tonları ve seviyesi oldukça güzel (en sert ve hızlı parçalarda bile bası rahatlıkla takip edebiliyorsunuz). Fakat albümün genel sound’unu bir önceki albüm Absence Of War’a nazaran kötü buldum (Absence Of War şimdiye kadar dinlediğin en iyi black metal prodüksiyonlarından birsidir). Özellikle davul tonları A.O.W.’daki tonların güzelliğine yaklaşamıyor bile.

All that you fear’daki bestelere bir göz atınca albümün kaydındaki hayal kırıklığımızı hemen unutuyoruz. Kabul Impaled Nazarene dünyanın en deneysel grubu değil, ama müziklerinin içine girmeyi başarınca görüyorsunuz ki aslında kendilerine tekrar etmiyorlar. Onlar sadece bildikleri türde müzik yapıyorlar. Kohta ei naura enää Jeesuskaan ile çığlık çığlığa başlıyor albümümüz, lakin çok da iyi bir başlangıç yapmıyor kanımca. Hemen ardından gelen Armageddon Death Squad (klip parçası) ise albümün tadını asıl veren şarkı. Tüm albüm içerisinde sevmediğim pek bir şakı olmadı (sonuçta Impaled Nazarene seven birisiyim) lakin bir yerlerden tanıdık gelen nakarat öncesi melodisiyle The Endless War, sinir bozucu ana riffi ile The Maggot Crusher ve ilginç atmosferi ile Suffer in Silence favori şarkılarım arasında.

All that you fear, Impaled Nazarene’nin son dönemde çıkardığı kaliteli albümlerden birisi daha. Fakat grup tarzı itibari ile hem metal dinleyicilerinin hem black metalcilerin kolay kolay benimseyebileceği müzik yapmıyor. Daha önceden bu grubu dinleyip sevenler bu albümü de sever, sevmeyenler bunu da muhtemelen sevmezler. Son olarak oldukça sevdiğim All that you fear albümüne hepinizin bir şans vermesini öneririm ama şunu da belirtmek isterim ki asıl efsane Impaled Nazarene albümü Absence Of War’dur.

Hiç yorum yok: