10 Haziran 2008 Salı

H.I.M. - Dark Light


H.I.M. 6. albümüyle karşımızda. Albümün kaydını ve öncesini incelediğimizde, grubun Amerika kıtasında kaydettiği ilk albüm olduğu karşımıza çıkıyor. Kaliforniya'daki Paramour Stüdyosu'nda kayıt aşaması bitmiş bu albümün.

Paramour Stüdyosu büyük bir evin içindeki bir şapel* den bozma bir stüdyo ve bu tabii ki grubun yazma aşamasını etkilemiş. Mix işini vokalist Ville Valo ve prodüktörleri Tim Palmer (U2 , Robert Plant) üstlenmiş ve miks gayet de güzel yapılmış. Her zamanki gibi bas ve vokal ön planda ama hiçbirşeyi bastırmıyorlar, herşey gayet duyulur seviyede. 5. geri vokal bile gayet anlaşılır. Miks, New York'taki Electric Ladyland Stüdyosu'nda yapılmış.

Genel olarak albüme baktığımızda albüm bildiğimiz H.I.M. ve daha fazlası. H.I.M.'in kullandığı bol basit yapılı klavye melodileri üstüne yazılan ritmik davul gitar ve bas artık o kadar saf çocuk gibi değil çoğu şarkıda. Gitarlar bir kaç şarkıda sounda distortion katmak dışında daha aktif ve daha varlığını konuşturur halde. Klavye altyapıları yine gayet başarılı, çok sesli ama minimal. Kesinlikle bildiğimiz H.I.M. klavyesi. Buna rağmen genel sound daha çok rock. Vokalistin bir röportajda dediği gibi “Bon Jovi 'nin gotik hali” denilebilir bu albüme. İlk dinlediğimde hangi şarkıyı dinlediğimden bir türlü emin olamadım. İlk 3 şarkı alıp götürüyor ve adlarına bakmak gibi bir gaflette bulunmasaydım tek şarkı sanacaktım. Öyle inanılmaz tempo değişiklikleri ya da inanılmaz teknik bir enstrüman kullanımı beklemeyin.

Yine karşımızda H.I.M, minimal yapıda ama saf, rahatlatıcı, zaman zaman sahneden aşağıya bakıp gözleri dolmuş sarışına bakan rocker, zaman zaman yatağında lise aşkını düşünen eleman. Gotik pop rock adına gayet faydalı bir albüm, kesinlikle tavsiye ederim.

şarkı listesi:

1. Face of God
2. Rip Out the Wings of A Butterfly
3. Killing Loneliness
4. Behind the Crimson Door
5. Dark Light
6. Under the Rose
7. Vampire Heart
8. Play Dead
9. Drunk on Shadows
10. In the Night-Side of Eden

*şapel, kilisenin ufağına verilen ad.

Hiç yorum yok: