12 Haziran 2008 Perşembe

Marduk - Panzer Division Marduk (1999)

Savaşın Ruhu

Black Metal'in sisli ve soğuk dünyasına girdiğim ilk günlerden bu güne kadar takip ettiğim gruplar çok değişti. Eskiden vazgeçilmez olduğunu düşündüğüm bir çok grup ile arama milyonlarca kilometre girdi. Oluşan mesafenin sebebi elbette büyümekti. Yıllar önce Cradle Of Filth, Cruelty ile beni çok rahat etkileyebiliyordu. Etkileyici albüm kapağı, grup fotoları ve bir sürü karizmatik şey daha. Aradan yıllar geçtikçe asıl olanın ne olduğu sorusu daha önemli bir soru haline geliyor ve cevap da her geçen gün biraz daha farklı oluyor. Yıllar önce müzisyenler tarafından kullanılan karizmatik efektler (müzikte ya da imajda) ve şarkı sözlerinde saklı ufak tefek üçüncü sınıf felsefeler bütün açlığı gidermek adına gerek ve yeter koşuldu. Şimdi bu efektler makyajla saklanan bir yüzü andırırken, ucuz felsefi çıkarımlar ise kör bir cehaleti andırıyor. 


Evet bir çok black metal grubu ile arama mesafe girdi. Çünkü bu müziği dinleyerek geçirdiğim yıllar içerisinde bu müzikte bulmak istediğim şeyin ne olduğunu keşfetmeye başladım ve bu yelpaze ile takip ettiğin grupları belirlemeye başladım. O günlerden beri black metal lügatımda olup black metalden aradığım şeyin ne olduğunu anlamama yardım eden gruplardan bir tanesi (hiç kuşkusuz en özellerinden birisi) Marduk.

Panzer Division Marduk. Marduk kariyerini bir grafik olarak hayal edersek, en karanlık pikler Plauge Angel ve Rom 5:12 noktalarında görünürken, en sert ve zorlayıcı pik ise savaşı ruhunda barındıran Panzer Division Marduk'ta görülür (en melankolik pik de Opus Nocturna'da görülür ki apayrı bir makale konusudur). 

1999 yılında, Kazıklı Voyvoda ile Osmanlı arasındaki çekişmeyi, Kazıklı Voyvoda'nın tarafından anlatan atmosferik albüm Nightwing'in (1998) hemen ardından Panzer Division Marduk sürüldü piyasaya. Kayıtları öncesindeki üç albüm gibi Abyss stüdyolarında Peter baba tarafından yapılan albüm bugün halen modernleşerek devam eden Marduk sesinin güçlü örneklerinden bir tanesidir. Ayrıca çıktığı dönem sonrasında sert, temiz ve kaotik black metal sesi için referans haline gelmiş bir kayıttır. Yıllarca sert olmaya çalışan black metal grupları tarafından taklit edilmeye çalışıldı bu ses. 

Panzer Division Marduk albümü için üst satırlarda savaşı ruhunda barındıran bir albüm demiştik. Bu hissi, halen çok başarılı bulduğum kapak çalışmasında, şarkı sözlerinde, şarkı aralarındaki ses örneklemelerinde ve hepsinden daha önemlisi (ve değerlisi) müzikte bulmak mümkün. Kesik riflerden ziyade alternatif picking üzerine kurulu gitarları, grind'den taviz vermeyen ve asla metronomunu düşürmeyen davulları ile Panzer Division Marduk'un halen çalınıp çalınabilecek en sert black metal albümlerinden bir tanesi olması albümün savaşa dair hisleri ile bütünleşik bir durum. 

Bu konu üzerinde durmakta fayda var. Kariyerinin efsane olarak anılan kadrosu ile kaydedilen Panzer Division Marduk'un en büyük kozu elbette Fredrik Andersson'un akıllara zarar davul performansı. Albüme adını veren açılış şarkısından, albümü kapatan Fistfucking God's Planet'e kadar kesinlikle değişmeyen bu performans için bile Panzer Division Marduk dinlenmesi gereken bir albümdür. Aynı zamanda bu albüm karakteristik Marduk davul grindlerinin meşrulaştığı albümdür. 

Marduk vokallerinde, özellikle vokalleri Legion'un üstlendiği dönemlerde en çok etkilendiğim ve sevdiğim şey vokallerin dinamiğini hiç bir zaman kaybetmemesi, fakat davullar ile yarışmaya kalkmadan soğuk kanlı bir şekilde trafiğine devam etmesidir. Legion bu konuda cidden çok başarılıdır. Genelde cümleleri son kelimesine kadar hızla söyler ve son kelimeyi uzatır. Bu da şarkı içerisinde vokalleri solo bir çalgıdan ziyade, müziğin bir parçası haline getirir. Panzer Division Marduk albümünün vokal stili kısaca bunun üzerine kuruludur. 

Black metalin zarif ve melankolik yönü ile ilgilenen, aradığı karanlığı daha çok kış ve şarap kokan bir aralıkta bulmayı dileyen dinleyici için doğru bir adres olmayacaktır bu albüm. Zira 2. dünya savaşını tema olarak kabul eden Panzer Division Marduk, black metal karanlık yönünü koyu lacivertten ziyade tozlu bir kahverenginde tutan, paslanmış bir kafes ile dinleyicisini hapseden zorlu bir albüm. Herşeyden önce sert müzik seven ve sınırlarını aşan hız isteyen müzik severlere tavsiye edebileceğim bir albüm olan Panzer Division Marduk'u prue black metalin sizin için doğru müzik olduğundan emin değilseniz dinlemeyin derim. Bu albümün dünyasını yaşayabilseniz bile ona katlanabileceğinizden emin değilim. 

Panzer Division Marduk
Baptism By Fire
Christraping Black Metal
Scorched Earth
Beast Of Prey
Blooddawn
502
Fistfucking God's Planet

Marduk (1999)

Morgan Steinmeyer Hakansson - Gitar
Erik "Legion" Hagstedt - Vokal
B War - Bas Gitar
Fredrik Andersson - Davul

Hiç yorum yok: