10 Haziran 2008 Salı

Star of Ash - Iter.Viator


Öncelikle Star of Ash kimlerden oluşuyor ve nasıl oluşmuş ondan bahsetmekte fayda var. Projeyi oluşturan kişi Heidi S. Tveitan (Ihriel), deneysel metal grubu Peccatum dışında ürettikleri için ayrı bir proje oluşturmayı öngörmüş ve şu anda karşımızda olan albümü yapmış. Albüm Emperor'dan Ihsahn (kocası oluyor) ve Ulver'den de yardım alınarak yapılmış.

Genelde kullanılan enstrümanlar elektronik davullar ve bilumum samplelar. Onun dışında bolcana piyano ve yaylı, yer yer de elektrogitar mevcut. Kayıtlar tamamıyla Cubase’le ve kendi stüdyolarında yapılmış. Star of Ash aynı zamanda Steinberg (Cubase'i üreten firma) Artist Lounge’da da bulunuyor. Tarza geldiğimizde iş karışıyor biraz. Progresif rock tadı bulunmasına karşın genel anlamda o tarz için biraz fazla ağır ve karanlık. Hissiyat olarak aldığımızda Portishead’in karanlık versiyonu denilebilir; ama değişken yapısı ve ani kalkış duruşlardan dolayı ondan çok daha komplike sayılır.


Aslında bir Lynch filmi tadı da bulunmuyor değil bu albümde. İlk başta insanı alıp götüren sonra da bir anda tamamı ile anlaşılmayan, alakasız ve kişisel bir duruşla (ya da kalkışla) karşılaşıyorsunuz. Bu özellikle internet sayfalarında da olan “Death Salutes Atropos” şarkılarında var. Kişisel fikrim olarak, en düzgün yapılı şarkılarından.


Albüm Avrupa’da Jester Records (Ulver'den Garm'ın sahip olduğu) ve Amerika’da The End Records tarafından dağıtılıyor. İki şirket de bu deneysel tarzlarda kendini ispatlamış oldukları için, bu albüm için iyi birer referans olarak gösterilebilir.


Albüm hissiyat bazında soğuk ve olabildiğince bireysel hissiyat yansıtıyor. Bu albümü tanımaya çalışmak en az “Bu insan nasıl bu hale gelmiş?” sorusunu cevaplamak kadar zor. Zaman ve sabır tanımadan, kolay kolay anlaşılır ya da hazmedilir bir yapısı yok. Teknik anlamda çok zorlayıcı olduğundan ya da durduk yerde durmadan tempo ya da ölçü değişimleri olduğundan değil kesinlikle. Genel olarak albümdeki şarkıların yazım aşamasında hep basitlik ve güzelliğe dikkat edilmiş. Ama basitlik ve güzellik, yığınla ayrıntı arasında kaybolma riski taşıyor.


Sonuçta gayet sevdiğim, başucu albümlerinden biri olmayı hak kazanan faydalı bir albüm. Tarz kısıtlaması gibi şeylerle uğraşmayan her müzik dinleyicisinin de karanlık dürtülerini canlandıracak güzel bir albüm.


Notum: 9.5/10

Hiç yorum yok: