10 Haziran 2008 Salı

In Flames - Come Clarity


In Flames 8. stüdyo albümüyle karşımızda. Birçok değişim yapan grup, eski halinden uzak bir albümü bize sunuyor.


Albüm, Dug-out Stüdyoları'nda kaydedilmiş. Sound olarak önceki albümleri “Soundtrack to Your Escape”den pek de uzak sayılmaz. Baslar distortion altına gömülü gibi çoğunlukta. Trampet gayet yankılı ve uzun bir sese sahip. Sonuçta işitsel olarak gayet tatmin edici. Distortion ve akustik gitarlar gayet temiz, vokal her zamanki gibi clean yerlerde alabildiğine efektli, scream-brutal bölümlerde de biraz efekt var gibi (flanger ya da chorus hissedilmiyor değil hani...).


Albümü ilk dinlediğimde In Flames'in bir çok öğeyi harmanladığını düşündüm. Kimi yerlerde bolcana İsveç death tadı, kimi yerlerde bilindik heavy metal tabanlı Göteborg death'i ve tabii ki In Flames'in son dönem kullandığı clean vokal tabanlı, enstrümanlarla koro yapan nakarat bölümleri. Bir anda büyük değişiklik gösteren şarkılar pek yok albümde. Albüm içinde yine her zamanki gibi iyi bir uyum var. 4 . şarkıları “Dead End”de adını öğrenemediğim bir bayan vokal var. Bana biraz Dark Tranquillity'nin "Insanity's Crescendo"sunu hatırlattı. Kesinlikle güzel bir şarkı. Anders'in vokalleri clean iken yine ağlıyor ama artık o kadar Korn'a benzemiyor.


Beklenilenden daha bir In Flames bu albüm. Soundtrack to Your Escape'i ortalama bulan bir insan için bu albüm gayet iyi bir albüm olarak bile gelebilir. 2. şarkı Leeches dışında scratch ya da bilumum DJlerin kullandığı efektlerden pek yok. Akustik partisyonlar geri dönmüş ve iyi de kullanılmış. Albümle aynı adlı şarkı garip ama, bir balad. “Bu adamların işi bu değil” diye düşündürttü açıkçası. Anders'in “duygusal” ses tonu zaten yeterince gıcık edici bence, bir de üstüne “I Don't Want You to Leave Me" gibi sözler eklenince pek de hüzünlü bir hava esmiyor dinleyicide; özellikle de "Jesters Dance" gibi çok daha iyi çalışmalarını dinlediyseniz.


Sonuca gelirsek, eski dinleyicisini çok da rahatsız etmeyecek, yeni dinleyicisine de eskiden ne yaptıklarını biraz hatırlatacak olan ortalama bir albüm olmuş. Kesinlikle Soundtrack to Your Escape'den kat be kat iyi. Çünkü bu albümde ikiden çok şarkı dinlenebiliyor. Halâ eski hallerini tercih ettiğimi söyleyebilirim ama.


Notum: 7.5/10

Hiç yorum yok: