Nefes al, Nefes ver...
Bu aralar kendi evimin ve kendi bilgisayarımın olması ile, eskiden beri adını duyduğum fakat ya üşengeçlikten ya da yoklukları benim için bir eksik değil diye düşündüğümden dinlemediğim gruplara kulak vermeye başladım. Lux Occulta'da bu gruplardan bir tanesi.
Yanlış hatırlamıyorsam yıllar önce Non-Serviam'da ilk kez ismini duymuştum Lux Occulta'nın. Yıllar geçtikten sonra yollarımız tekrar çakıştı, belki hayatımda olmaması bir hataydı dedim ve The Mother & The Enemy albümünü dinlemeye başladım.
The Mother & The Enemy grubun dördüncü ve son albümü. Üstüne üstlük albüm 2001 yılında çıkmış. Yani Lux Occulta (Gizli Işık demek) 2001 yılından beri sessizliğe bürünmüş durumda. Peki yokluğu bir hatamıymış? Onsuz geçen yıllarıma hata diyemem ama yollarımızın kesişmesinden memnunum.
Luc Occulta vaktiyle epik etkileri olan atmosferik black metal (uzun tarz betimlerinden nefret ediyorum) yapan bir topluluk iken daha sonra avant-garde black metal denilen tarza geçmiş. The Mother & the Enemy'de bu türden bir albüm. Fakat Lux Occulta deneysellik yaparken sınırları zorlamayı ve müziklerini kalıplar arasında sıkıştırmamayı tercih etmiş. Caz, endüstriyel ve indie etkilerini müziklerinin her yerine yerleştirmişler.
Genel ses ise bence yeterli değil. Radikal besteler güçlü bir ses ile daha iyi temsil edilir kanatindeyim. Ne yazik ki Lux Occulta güzel ama sıradan bir ses kullanmış. Kesinlikle kötü değil, hatta diğer çalgıların katılımı ile yer yer etkileyici bir ses kullanımı söz konusu. Fakat albümün en azından daha vurucu gitar tonlarına ve daha özenli bir miksaja ihityacı olduğunu düşünüyorum, sonuçta karşımızda sıradan bir black metal grubu yok.
Breathe In adlı introyu dinlerken sıradan bir black metal grubu ile karşılaşacağınız hissine kapılabilirsiniz.
Hatta Mother Pandora'nın ilk bir kaç rifi bile bu hissinizi destekleyecektir. Fakat şarkının ilk bir dakikasına varmadan gelen ilginç klavye numaraları fikrinizi değiştirecektir. Buna rağmen Mother Pandora için albümdeki muhafazakar parçalardan biri diyebiliriz.
Architecture caz etkisinin sözde kalmadığını bize gösteren şarkı. Bu şarkıyı özellikle çok taktir ettim. Çünkü Architecture, bir black metal şarkısının içinde bir yerlere caz pasajları serpiştirmiyor. Onun yerine caz öğeleri ile black metali harmanlıyor. Bunu nasıl yapıyor? Gitarları ve vokalleri black metal'e yakın tutarken, davulları ve klavyeleri caz'a yakın tutuyor. Sadece bu iki uzak kutbu bu şekilde birleştirdiği için bile dinlenmesi gerekir. Şarkının ortasında ki trompetli pasaj ilk sözlerime tezatlık oluştursa da bu şarkının hala iyi bir caz - black metal sentezi olduğunu düşünüyorum.
Most Arrogant Life Form, Architecture gibi bir yoldan gidiyor, kısmen daha black metal olarak hepsi bu. En az Architecture kadar ilginç bir şarkı ama daha fazla değil.
İşte albümün en acayip şarkıs. This is the first days of our last days diye başlıyor Yet Another Armegeddon ve Lux Occulta'nın indie kısmı burda başlıyor. Bazı kaynaklar da bu şarkı için pop şarkısı demişler. Bu görüşe katılmamakla birlikte Yet Another Armegeddon'a metal demek ciddi bir hata olur. Bayan vokalleri ve elektronik alt yapısı ile kara film tadında ki Yey Another Armegeddon albümdeki en güzel şarkılardan. Gitarların gürlemesini bekleyen black metal dinleyicisin kolay kolay benimseyebilceği bir çalışma değil.
Gambit benim favorim. Kendini tekrar eden yapısı ile bir çok grup bu parçayı, süresini yarıya indirip intro olarak kullanmayı tercih ederdi. Lux Occulta ise üzerine vokal örneklemeleri yerleştirip post-rock vari bir ürüne imza atmış. Eğer tüm albüm bu tarz olsaydı yeni bir tarz icad edebilirdik; "Post - dark rock".
Midnight Crisis'de bayan vokaller gene karşımızda. Burda bir açıklama yerinde olacaktır. Bu albümdeki bayan vokaller kesinlikle bir gothic rock bayan vokali değil. Daha çok bana Shivaree'i hatırlatan bir vokal kullanımı söz konusu. Ayrıca Midnight Crisis, davul-bas ritimleri ile Moonspell'in en güzel şarkılarından birisi olan Can't Bee'yi hatırlatıyor. Albümün genel sesini zayıf bulmama karşın bu şarkıdaki bas tonlarına hayran kaldığımı belirtmek isterim. Çok güzel bir şarkı... I wish i could sleep at night...
Pied Piper ile black metale geri dönüyoruz. Tabii Lux Occulta tarzı black metale. Açıkcası önceki üç şarkıdan sonra bu geri dönüş benim hiç hoşuma gitmiyor. Dokuz dakikalık ömrünün ilk üç dakikasını yüksek sesli gitarlarla geçiren Pied Piper, üçüncü dakikadan sonra gitarların sesini biraz kısıyor, metronomu pek düşürmüyor ama gürültüyü azaltıyor. Sonra da yavaş yavaş fade out olarak şarkının ikinci yarısına bırakıyor. Adamın teki bir şeyler söylüyor ve soruyor Who is Pied Piper. Şarkının ikinci yarısı avant-garde ve indie halleri ile kulağa çok hoş geliyor.
Missa Solemnis albümün en black metal hallerinden bir tanesi. Üstelik diğer black metal hallerine göre kulağıma daha estetik gelen bir parça. Özellikle açılış rifini çok tuttum. Gitarların sustuğu, metronum düştüğü ve bas ile davulun bir süre yalnız kaldığı yerleri özellikle çok sevdim. Sonlarına doğru muhafazakar halini kaybetmeye başlayan Miss Solemnis albümdeki bir diğer favorim.
Breathe Out kapanışı albümün. Nasıl Breathe In albümü black metal olarak gösteriyorsa, Breathe Out da black metal değilmiş gibi gösteriyor. Gene Indie ve avant-garde kokan bir şarkı, yine bayan vokaller. Şarkı boyunca yer yer bayan vokale eşlik eden çok güzel bir üflemeli çalgı var. Kalın tonlarından ötürü ne olduğundan emin olamadım. Fakat çok güzel olduğunu söylemek zorundayım.
Ve albüm bitiyor. Nefes al, nefes ver diyor ve bitiyor... Albüm ismi ile beraber düşününce doğum yapan bir kadın ve doğan bir düşman canlanıyor gözümde. The Mother & The Enemy sancılı bir doğumu temsil ediyor olsa gerek. Doğumdan sonraki sessizlik ise bir ölümü gösteriyor. Duyduğuma göre şu günlerde davulcu arayan topluluk yeni albüm için hazırlık yapıyormuş. En sonunda ölenin annemi yoksa düşmanmı olduğunu öğrenebileceğiz...
Jarosaw "Jaro.Slav." Szubrycht - vokal
U.Reck - klavye
Kastor - gitar
Vogg - gitar
Martin - bas gitar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder