12 Haziran 2008 Perşembe

The 69 Eyes - Angels (2007)

"Hafif Müzik"

The 69 Eyes, bir çok sevdiğimiz gruba ev sahipliği yapan Finlandiyadan, gotik imajlı bir glam rock grubu. Müziklerine bazı kaynaklar gotik rock diyor. Bu aslında imajdan kaynaklanan bir yanılgı. The 69 Eyes, 1990'lı yıllara damgasını vuran rock akımının modern ve Elvis benzeri vokalli hali.

Bu tarz müziklerde sizin de tahmin edebileceğiniz gibi ses çok da sert olmuyor. Bilakis The 69 Eyes'ın yer yer kullandığı klavyeler ve yaylı çalgılar neredeyse gitarı bile geçecek kadar ön planda. Elbette ses adına ciddi bir sorun yok, sonuçta The 69 Eyes yeni bir grup değil (yanılmıyorsam onuncu albümleri) ve ses konusunda artık parası olan hiç kimse kötü bir ürüne sahip olmuyor. Albümün prodüktörlüğünü Hiili Hiilesmaa yapmış. Stüdyo neresi bilemiyorum ama Finnvox'tur gibi hissediyorum.

Öncelikle The 69 Eyes'ın müziği kesinlikle günümüzde sık sık dinlediğimiz gotik rock gruplarının müziğine benzemiyor. Eskiden olsa evet, öyleydi ama artık değil. Yazının başında da dediğimiz gibi gotikten ziyade glam rock söz konusu. Gotik durum, belki şarkı sözlerinde, belki imajda (ki imajda günümüz gotik gruplarına göre daha glam vari duruyor) ve vokalistin ses tonunda.

Peki The 69 Eyes dinlenmeye değer mi? Aslına bakarsanız bu çok ağır bir değerlendirme biçimi olur. Zevk renk ve bunların tartışılmazlığını da göz önünde bulundurarak şunu söyleyebilirim. The 69 Eyes baştan sona imaj kokan bir grup. Sanırım şarkıları için uğraştıkları kadar çekecekleri fotolar, giyecekleri giysiler ve takacakları takılara dikkat ediyorlar.

Müziklerinde tahmin edebileceğiniz üzere herşey vokal üzerine kurulu. Fakat bu konuda işlerini çok iyi yaptıklarını söyleyebilirim. Vokal melodileri çoğu zaman bilindik rock kalıplarında gitse de Never Say Die, Ghost ve Wings & Hearts gibi şarkılarda ki vokal partisyonları cidden takdire şayan. Fakat bu şarkılardaki vokal performansları ve melodileri oldukça populer müzik etkisi taşıyor. Bu da şarkıları çok daha geniş bir kitle tarafından kolayca kabul edilebilir kılıyor.

Aslına bakarsanız Angels gayet dinlenebilir bir albüm. Tıpkı baştan sona nefes dahi almadan seyrettiğiniz bir macera filmi gibi. Fakat sinemadan çıktıktan sonra eminim kendinizi daha anlamlı hissetmeyeceksinizdir. The 69 Eyes anlamlı bir film çekmektense, olabildiğince kişiyi salonlara toplayan bir film çekmeyi tercih ediyor. Oysa biz bu filmi daha öncede görmüştük, eğlencelik hafif müzik arayanlar için ideal bir albüm olabilir Angels, daha fazlasını isteyenler aramaya devam etsinler.

1 Angels
2 Never Say Die
3 Rocker
4 Ghost
5 Perfect Skin (böyle bir şarkı sadece vadi yurdundan çıkar sanırdım, dinlerseniz ne dediğimi anlarsınız)
6 Wings & Hearts
7 Star Of Fate
8 Los Angeles
9 In My Name
10 Shadow Of Your Love
11 Frankenhooker

The 69 Eyes

Jussi 69 - Davul
Bazie - Gitar
Jyrki 69 - vokal
Timo Timo - Gitar
Archie - Bas Gitar

Hiç yorum yok: