Karanlık ama ironik... post black metalin groove hali
Kuzey ülkelerinde black metal eski parlak günlerini yaşamıyor gibi gözüküyor. Yer altında her zaman iyi müzik vardır ama bu müzik yüzeye çıkmakta eskisi kadar başarılı değil.
Geçtiğimiz beş - on yıl içerisinde müzik endüstrisi çok değişti. Eskisine göre çok daha fazla gruba ulaşma imkanımız var myspace ve benzeri web siteleri sayesinde müzisyenler kolayca müziklerini kitleler ile buluşturabilir hale geliyor. İnternetten müzik indirebiliyor olmak da dinleyicilerin müziğe ulaşmasını kolaylaştırıyor. Tabii herşeyin bu kadar kolay olması müziğe daha geniş bir çeşitlilikten yaklaşmamızı sağlarken, diğer yandan bu çeşitlilik müziğe gerektiği ilgiyi vermemizi zorlaştırıyor.
Kendi adıma bu ilgisizliğin sıkıntısını yeni black gruplarını keşfederken çekiyorum. Bilindiği üzere black metal kendi evrimini tarzın büyük grupları ile yaşadı ve hala tarz bu grupların eğilimleri ile şekilleniyor. Yeni gruplar ise çoğu zaman bu şablon üzerinde iş yapmaya çalışıyor. Şu sıralar çok bahsettiğim bir durum var, özgün olmayan müzik, sadece yüksek estetiği ile çekici olabilir. Bir çok topluluk (sanırım bunu sadece black metal adına söylememize gerek yok) bu riski göze alarak yola çıkıyor ama bir çoğu işin içinden alnının hakkı ile çıkamıyor.
Kutulu mitinde geçen bir yaratık ismi olan Chthonian, 1998 yılında Lillmans (vokal ve bas gitar) ve Rosenberg (davul) kurulmuş fakat Finlandiyalı grup 2006 yılına kadar pek bir şey yapmamış. 2006 yılında kendi adını taşıyan ilk demolarını piyasaya sürmüşler. Of Beatings And The Silence In Between topluluğun 2007'de çıkan debut albümleri.
Topluluk internette black/death grubu olarak tanıtılıyor. Katılıyorum diyebilirim. Fakat işin death kısmının biraz daha geri planda düşünülmesinin dinleyici için daha bilgilendirici olacağını düşünüyorum. Grubun promosyonu ile ben ilgileniyor olsaydım tarza death'i hiç karıştırmazdım. Hatta daha iddialı olmak adına topluluğa post black metal derdim.
Grubun sesi, gruba dair güzel şeylerin ilki diyebilirim. Finlandiya'da KRS-Music Studios'da yapılmış kayıt. Miksaj ise Biotech Audio Solutions'da yapılmış. Mastering ise Kantola Studio'da kotarılmış. Tüm bu yoğun işi yükünü, grup elemanları ile Sami Koivisto üstlenmiş. Bu kadar emeğe değen bir ürün ortaya çıkmış. Son zamanlarda dinlediğim en kaliteli ve şık kayıtlardan bir tanesi. Hem temiz hem de güçlü tonlar duymaktan zevk alanlar bu kayıttan etkilenecektir.
Chthonian'ın müziği tarif etmenin en kolay yolu The Code'dan geçiyor. The Code'un avantgard hallerini, clean vokallerini ve düşük temposunu dışarı atarsanız elimizde Chthonian kalıyor. Topluluğun tarzına en çok benzeyen şarkı, 2005 yılında çıkan The Code albümünün açılış parçası olan Cotton Optic.
Tabii The Code yeni ve pek tanınan bir grup olmadığı için Chthonian'ı biraz daha betimlemeye çalışmamız gerekebilir. Öncelikle Chthonian tempo konusunda ağır kanlı davranmayan bir grup. İlk şarkıda hızlı bir davulcuya sahip olduğunu gösteren topluluk, davul konusundaki kararlılığını albüm boyunca koruyor. Marduk vari kaotik ve hızlı davullara son Marduk albümünde göremediğimiz kadar şahit oluyoruz Chthonian'da. Gitarlar ise black metal kulvarından, zaman zaman death thrash stiline geçiyor. Bu geçişlerde topluluk, black metal hissiyatını, black metale has karamsar ve saldırgan tavrını korumayı başarabildiği gibi, daha çok death metal de hissedebileceğimiz groove bir ironiyi de müziklerine yedirmeyi başarabilmiş (sırf buna şahit olabilmek için bile dinlenmesi gereken bir topluluk Chthonian).
Bu nokta da topluluğu The Code'dan ayıran en önemli etken, Chthonian'ın müziğinin yarattığı atmosferin The Code kadar ağır ve tedirgin olmaması. Ayrıca avantgard öğeler ve temiz vokaller yerine daha groove ve brutal olmayı tercih etmeleri de bir diğer önemli fark.
Gün geçtikçe iyi black grupları bulmak zorlaşır oldu. Chthonian ise nadiren karşılaştığımız hem özgün olup hem de güzel müziğe sahip iyi bir grup. Black metalin bir kaç yıl sonra alacağı yolu The Code ile birlikte çizeceklerini düşündüğüm Chthonian'a kayıtsız kalmayın derim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder